27 / 04 / 2024

Emlak satışlarında rekor! Gayrimenkulde istihdam 122 bine ulaştı

Emlak satışlarında rekor! Gayrimenkulde istihdam 122 bine ulaştı

Türkiye'de, 'gayrimenkul faaliyetleri' sektöründe ücretli çalışan sayısı 122 bin 224 kişiye ulaşarak tarihin en yüksek seviyesine çıktı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan bunu değerlendirdi. 



İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan, bu başarıyı değerlendirirken, "Ülkemizde yıllık 3 milyonu aşkın emlak satışı gerçekleştirilmektedir. Bu durum, gayrimenkul piyasalarının sürekli olarak dinamik ve büyüme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir" dedi.

İstihdam 112 bine ulaşarak rekor kırdı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaşandığı Şubat ayında, sektördeki ücretli çalışan sayısı 115,050 kişi ile bu yılın en düşük seviyesine geriledi. Ancak depremin etkilerini takip eden iki ay boyunca sektör istihdamı dalgalı bir seyir izledi ve Nisan ayından itibaren istikrarlı bir artış gösterdi. 

Nisan ayında sektör istihdamı 115,548 kişiyken Mayıs ayında 118,663 kişiye, Haziran ayında 119,540 kişiye, Temmuz ayında 121,724 kişiye ve Ağustos ayında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 122,224 kişiye ulaştı. Depremin etkilediği 11 ilde sektör istihdamı toplamda 7,174 kişi arttı.

Emlak satışlarında rekor! Gayrimenkulde istihdam 122 bine ulaştı

Yabancı ortaklı işletmelerin artması da bu istihdamda etkili oldu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan, ülkemizde istihdamdaki artışta yabancı gayrimenkul işletmelerinin de önemli bir etken olduğunu vurguladı. Akdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre, 2023 yılının ocak-ağustos döneminde en fazla kurulan yabancı ortak sermayeli şirketler arasında gayrimenkul acentelerinin 5'inci sırada yer aldığına dikkat çekti.

Son dönemde emlak sektörü, birçok üniversite mezunu tarafından tercih edilen ve istihdama olumlu katkı sağlayan bir meslek haline gelmiştir. Bu gelişme, sektörün çeşitli alanlarında, gençlerin arsa geliştirme, yatırım danışmanlığı, mülk yönetimi ve proje pazarlama gibi farklı görevlerde çalıştığını göstermektedir.

Akdoğan, emlak sektöründe markalaşma sürecinin özellikle artış göstereceğini vurgulayarak emlak işletmelerinin bakış açılarının sürekli değişeceğini ifade etti. "Türkiye'de yıllık 3 milyondan fazla emlak satışı gerçekleşiyor. Bu nedenle gayrimenkul piyasaları her zaman canlı kalacak ve büyümeye devam edecektir." şeklinde konuştu.

Türkler ABD’de ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Konut fiyatlarında köpük kalktı mı?

Milyonlarca tapu sahibini yakından ilgilendiriyor! O ödemeler için geri sayım başladı!

Geri Dön