02 / 05 / 2024

Emlak ve çevre temizlik vergisinde ilk taksit dönemi başladı!

Emlak ve çevre temizlik vergisinde ilk taksit dönemi başladı!

Gayrimenkul sahipleri bugünden itibaren vergi borcunun ilk taksitini ya da tamamını ödeyebilecek. Ödemeler 31 Mayıs'a kadar alınacak..



2018 yılı emlak ve çevre temizlik vergisinde ilk taksit dönemi başladı. Gayrimenkul sahipleri ile işyeri kullanıcıları (malik ya da kiracı) bugünden itibaren vergi borcunun ilk taksitini ya da tamamını ödeyebilecek. Ödemelerini 2 taksitli olarak yapmayı tercih edenler ikinci taksitlerini Kasım ayı içerisinde ödeyecek.

Emlak ve çevre temizlik vergisinde ilk taksit dönemi 31 Mayıs'ta sona erecek. Buna göre ödemeler 3 aylık bir dönem içerisinde yapılabilecek. 

Mükellefler vergi borcunu bağlı oldukları ilçe belediyesine ödeyecek. Ancak gayrimenkulün bir başka şehide bulunması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabilecek.

Kimler emlak vergisini ödemeyecek?


Emlak Vergisi Kanunu kapsamında yer alan muafiyet koşullarını taşıyan mesken sahipleri emlak vergisi ödemeyecek. Emlak vergisi muafiyeti için bir dilekçe ile belediyeye başvurulması gerekecek. Muafiyetten habersiz bir şekilde ödenen emlak vergisi ise 5 yıl geriye dönük olarak iade alınabilecek.

Muafiyet koşulları: 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olmak. Bu şartı sağlayan, ev hanımları, hiçbir geliri olmayanlar, emekliler, gaziler, şehitlerin yakınları, dul ve yetimler ile engelliler muaf olabiliyor.

Ayrıca 2018'de satın alınan gayrimenkul için emlak vergisi sorumluluğu da 2019'da başlayacak. Dolayısı ile bu sene yeni satın alınan gayrimenkul için vergi ödenmeyecek.

Kimler çevre temizlik vergisi ödemeyecek?


Çevre temizlik vergisinin mükellefi konut ve işyeri kullanıcıları oluyor. Arsa ve araziler verginin konusuna girmiyor. Konut ve işyeri sahipleri eğer bu gayrimenkulleri kullanmıyorsa vergi ödemeyecek. Bunun için işyerinin boş olduğunun belediyeye bildirilmesi gerekecek. Konutlarda ise su aboneliğinin iptal edilmesi halinde vergi mükellefiyeti de son bulacak. Ayrıca işyeri veya konutun bir başkası tarafından kullanılması halinde vergi mükellefi malik değil kullanan kimse olacak.

 

Emlak vergisi ne kadar?

 

Emlak vergisi için ödenecek bedel, gayrimenkulün değeri üzerinden emlak vergisi oranının hesaplanması ile tespit edilebiliyor. Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.

Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.

Çevre temizlik vergisi ne kadar?


Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 32 kuruş, diğer belediyelerde 24 kuruş olarak hesaplanacak.

Belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, aşağıda yer alan ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettirilecek.

İşyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi

İşyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi, büyükşehir belediyeleri ve büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde aşağıdaki tarifelere göre uygulanacak.

Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:

Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak olan çevre temizlik vergisi tarifesi aşağıda yer alıyor:

Emlak ve çevre temizlik vergisinde ilk taksit dönemi başladı!

Büyükşehir belediyelerinde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:

2464 sayılı Kanunun mükerrer 44 üncü maddesinin beşinci fıkrasına göre, büyükşehir belediyelerinde çevre temizlik vergisi, diğer belediyelerde uygulanan çevre temizlik vergisi tutarları yüzde 25 artırılarak hesaplanacak.Buna göre büyükşehir belediyelerinde uygulanacak olan çevre temizlik vergisi tarifesi aşağıda yer alıyor:

Emlak ve çevre temizlik vergisinde ilk taksit dönemi başladı!

İndirimli çevre temizlik vergisi uygulaması

Emlak ve çevre temizlik vergisinde ilk taksit dönemi başladı!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön