11 / 05 / 2024

Emlak vergisi ne kadar 2023? Emlak vergisi 2023 ne zaman ödenecek?

Emlak vergisi ne kadar 2023? Emlak vergisi 2023 ne zaman ödenecek?

Emlak vergisine dair vatandaşların kafasını kurcalayan pek çok soru vardır. İşte o sorulardan bazıları!



VERGİ BORCU NE ANLAMA GELMEKTEDİR?

Kanuni olarak gelir elde edilen her şey için yani bunun içinde ev, araba olabilir, bu varlıklar otomatik olarak vergi borcuna neden olur. Vergi borcu, beyanname ile belli tarihler arasında duyurulan ve beyannameden sonra tahakkuk eden süre içinde ödenen bir borçtur. Vergi borçları yılın belli dönemlerinde kişilerin ekonomik güçlerine göre farklı oranlarda alınmaktadır.

EMLAK VERGİSİ NE KADAR 2023?

Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğine göre, mükelleflerin bina, arsa ve arazilerinin 2023 yılının vergi değerleri, 2022 yılı vergi değerlerinin, bu seneye ait tekrardan değerleme oranının yarısı olan (yüzde 122,93) yüzde 61,465 oranında artırılmak suretiyle hesaplanacak.

EMLAK VERGİSİ 2023 NE ZAMAN ÖDENECEK?

2023 yılı mevzuata göre beyanname verilme yükümlülüğü bulunmayan emlak vergisinin birinci taksitinin Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeneceğini, ikinci taksitinin de Kasım ayı içinde ödenmesi gerekmektedir.

VERGİ BORCU HANGİ SİTEDEN ÖDENİR?

Vergi ödemeleri interaktif Vergi Dairesinin yani web (ivd.gib.gov.tr) adresinden ödeyebileceğiniz gibi bunun dışında mobil uygulaması üzerinden ya da anlaşmalı tüm bankaların online bankacılık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

EMLAK VERGİSİ MUAFİYET ŞARTLARI NELERDİR?

İndirimli emlak vergisi oranı yüzde sıfır olarak uygulanmaktadır. Türkiye sınırları içinde brüt yüzölçümü 200 metrekareyi geçmeyen, yalnızca bir konutu olan kişiler tarafından faydalanılır. Buna göre bu kapsama giren kişilerin, birden fazla meskene sahip olmaları durumunda, indirimli vergi oranı yüzde sıfır uygulamasından yararlanmaları mümkün olmamaktadır. Bu durumda sahip oldukları bütün gayrimenkuller için emlak vergisi ödemelerinin yapılması gerekmektedir.

Hisseli tapu riskleri nelerdir?

Rapor parasını hesabıma nasıl aktarabilirim? Yatmayan rapor parası nasıl alınır?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön