Emlak vergisinde ‘büyükşehir’ detayına dikkat!
Emlak vergisinde 2023 yılı ikinci taksit dönemi 1 Kasım'da başladı. Ödemeler 30 Kasım mesai bitimine kadar sürecek. Ancak emlak vergisinde dikkat etmeniz gereken bazı detaylar bulunuyor, işte konu ile ilgili detaylar...
Konut, arsa, arazi, işyeri gibi gayrimenkullerin tabi olduğu emlak vergisinin bu seneye ait 2. taksit ödeme dönemi 1 Kasım itibarıyla başladı. Konu ile ilgili olarak aktarılan bilgilere göre iki eşit taksit olarak ödenen verginin ilk taksit ödemeleri 1 Mart-31 Mayıs arasında yapılmıştı. 2. taksit ödemeleri ise 30 Kasım 2023 tarihine kadar sürecek. Paylaşılan detaylara göre milyonlarca tapu sahibini yakından ilgilendiren emlak vergisini, gayrimenkulün maliki, varsa intifa hakkı sahibi, eğer her ikisi de yoksa taşınmazı malik gibi kullananlar ödemekle yükümlü.
Posta'dan Meltem Kara imzalı habere göre, emlak vergisini zamanında ödemeyen mükellef geciken taksit için gecikme zammı ödüyor. Yine verilen detaylara göre aylık gecikme cezası yüzde 2.5 şeklinde uygulanıyor.
EMLAK VERGİSİ NASIL BELİRLENİYOR?
Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre emlak Vergisi değeri, 4 senede bir toplanan takdir komisyonları tarafından belirleniyor. 2022-2025 seneleri emlak vergi değerlerinin hesabında dikkate alınacak olan arsa ve arazi metrekare birim değerleri, 30 Haziran 2021 tarihinden önce tespit edilerek karara bağlanmıştı. Verilen bilgilere göre ilk sene herhangi bir artış gerçekleştirilmeden yeni değerler üzerinden ödeme yapılırken, ara senelerde de rayiç bedele yeniden değerleme oranının yarısı ekleniyor. Bu senenin hesabında geçerli yeniden değerleme oranı yüzde 122.93 şeklinde açıklanmıştı. Buna göre bu sene verginin artış oranı yüzde 61.46 şeklinde oldu.
ŞEHİRLERE GÖRE FARKLI HESAP
Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre yeniden değerleme oranının eklenmesiyle emlak vergi değeri de ortaya çıkıyor. Büyükşehir sınırlarındaki konutlarda ortaya çıkan bu vergi değerinin binde 2’si, büyükşehir olmayan yerlerde de binde 1’i şeklinde hesaplanıyor.
Ayrıca yine paylaşılan bilgiye göre iş yerlerine ait değerin büyükşehirlerde binde 4’ü, diğer şehirlerde binde 2’si, arsalarda büyükşehirlerde binde 6’sı, diğer şehirlerde binde 3’ü, arazilerde büyükşehirlerde binde 2’si, diğer şehirlerde binde 1’i hesaplanıyor. Ödeme sırasında kültür payı adı altında verginin yüzde 10’u kadar da katkı payı tahsil ediliyor.
BÜYÜKŞEHİRLERDE YER ALAN KONUT İÇİN ÖRNEK
Konutun 2022 yılına ait emlak vergi değeri: 950 bin lira
2022'ye ait yeniden değerleme oranının yarısı: (yüzde 122.93/2): yüzde 61.46
Konutun 2023 yılı emlak vergi değeri: 1 milyon 533 bin 917 lira
Verginin tahakkukunda esas alınacak emlak vergi değeri: 1 milyon 533 bin TL
Bu değerin binde 2’lik kısmı: 3 bin 66 TL
Kültür payı (yüzde 10): 306.6 TL
Ödenecek vergi: 3 bin 372.6 TL
BÜYÜK ŞEHİR DIŞINDAKİ YERLER İÇİN ÖRNEK HESAP
Konutu 2023 yılı emlak vergi değeri: 1 milyon 533 bin 917 lira
Bin liraya kadar olan kesirler dikkate alınmadığından emlak vergi değeri: 1 milyon 533 bin TL
Bu değerin binde 1’lik kısmı: 1.533 TL
Kültür payı (yüzde 10): 153 lira
Ödenecek vergi: 1686 TL
BİLDİRİM ŞART
Paylaşılan bilgilere göre bu sene gayrimenkul alanların yıl sonuna kadar bulunduğu ilçenin belediyesine bildirim yapması gerekli. Ayrıca tapu tescil tarihi senenin son üç ayında olması halinde tescil tarihinden itibaren 3 ay içinde bildirim yapılabilir.
Aktarılan detaylara göre söz konusu emlak vergi bildirimi için ilgili belediyeye; tapu fotokopisi, binalar için yapı kullanma izin fotokopisi, söz konusu gayrimenkul sahibinin iletişim bilgileri, vergi numarası ya da T.C. kimlik numarası ile müracaat ediliyor. Bu işlem e-Devlet portalı üzerinden de gerçekleştirilebiliyor. Süresinde beyan vermeyen mükelleflere usulsüzlük ve vergi ziyaı cezaları veriliyor.
Burdur'da 4.4 büyüklüğünde deprem!
İngiltere'de konut fiyatlarında son 5 yılın en büyük düşüşü!
İstanbul’dan tersine göç başladı! En çok hangi bölgelere göç ediliyor?