28 / 04 / 2024

Emlakçı komisyonu ücreti!

Emlakçı komisyonu ücreti!

Emlakçılar, gerçekleştirdikleri gayrimenkul alım-satım ve kiralama işlemlerinden "emlakçı komisyon ücreti" alıyor. Söz konusu emlakçı komisyon ücreti hesaplamaları ve emlakçı komisyonunu kimin ödeyeceğine dair detaylar için haberimizi inceleyebilirsiniz..



Emlakçı komisyonu ücreti!

Bina, arazi, işyeri ve konut gibi gayrimenkul alım satım işleriniz için emlakçı ile çalıştığınız takdirde, emlakçıya komisyon ödenmesi gerekiyor. Bir diğer ifade ile emlakçı komisyon ücreti, gayrimenkul alım satım işleri için emlakçı ile çalışıldığı durumlarda emlakçıya ödenen ücret olarak ifade ediliyor.


Söz konusu emlakçı komisyonu için ödenmesi gereken tutar, satış işlemi yapılan gayrimenkulün satış bedeli üzerinden belli bir oranda hesaplanıyor.


Emlakçı komisyonu için alınacak ücret, yukarıda da belirttiğimiz gibi yapılan satış bedeli üzerinden yüzde 3 oranında hesaplanıyor. Komisyonu hem alıcının hem de satıcının ayrı ayrı ödemesi gerekiyor.


Ancak uygulamada emlakçılar ile emlak sahipleri arasında yapılan farklı anlaşmalar nedeni ile emlakçılar komisyonu satıcının ayrı bir ödeme yapmasına gerek kalmadan temin ediyor. Bu da demek oluyor ki emlakçı komisyonunu alıcılar ödüyor.


Emlakçı komisyonu ücreti hesaplama

Emlakçı komisyonu gayrimenkulün satış bedeli üzerinden yüzde 3 oranında hesaplanıyor. 


Örneğin; satın alacağınız gayrimenkulün satış bedelinin 150 bin TL olduğunu farz edelim. Emlakçı komisyonu için 150 bin TL'nin yüzde 3'ünü bulmanız gerekecek. 


150 / 100 = 1,5

1,5 * 3 = 4 bin 500 TL


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön