28 / 04 / 2024

Emlakçının sorumlulukları nedir? Emlakçı hangi yükümlülükleri yerine getirmelidir?

Emlakçının sorumlulukları nedir? Emlakçı hangi yükümlülükleri yerine getirmelidir?

Gayrimenkul bulma konusunda önemli bir rol oynayan emlakçı yetkilileri, günümüzde büyük bir sektörü oluşturmaktadır. Her meslekte olduğu gibi emlakçının da yerine getirmesi gereken bazı sorumlulukları vardır. Peki emlakçının sorumlulukları nelerdir ve neleri yerine getirmekte mükelleftirler?



EMLAKÇILARIN SORUMLULUKLARI NELERDİR?

Emlakçılar, taşınmaz malların alıcılarını ve satıcılarını bir araya getirerek hızlı ve etkili bir satış yönetimini sağlayan meslek gruplarıdır. Başlıca görevleri arasında, tapu işlemleri ile ilgili konuları iyi bilmek vardır. Satılan gayrimenkulün tapu işlemlerini takip etmek, kat irtifakı, ipotek veya taksim gibi önemli konuları anlamak ve tapu sürecini yönetmek emlakçının sorumluluğundadır. Aynı zamanda, belediyeden ruhsat alma, imar planı çıkarma ve kadastro süreçlerine hakim olmak da emlakçının görevidir. 

Emlakçılar, müşterilere satışa verilen gayrimenkulleri gezdirme, alan hakkında bilgi verme ve müşteri taleplerini anlayarak en uygun seçenekleri sunma gibi önemli danışmanlık görevlerine de sahiptir. Tüm resmi işler ve belge düzenlemeleri, noter işlemleri gibi formaliteler de  sorumluluğundadır. Satılık ev veya diğer gayrimenkuller için hazırlanan ilanların etkileyici şekilde olması yani, taşınmazların reklamını yapmaktan da mükelleftirler.

Emlakçının sorumlulukları nedir? Emlakçı hangi yükümlülükleri yerine getirmelidir?

EMLAKÇILARIN GÖREVLERİ NELERDİR?

Emlakçılar, gayrimenkul satış veya kiralama işlemlerinden sonra kendi komisyon ücretlerini alırlar. Ancak, bu işlemlerin yasal ve hukuki yükümlülüklerini bilmesi ve doğru bir şekilde uygulaması da zorunludur. Gayrimenkul satış veya kiralama süreçlerinde, farklı yöntemlerle etkili pazarlama stratejilerini bilmelidirler. Ayrıca, noter belgesi ve resmi işlemler, gayrimenkul sahibinden önce emlakçı tarafından yapılmalıdır. Diğer önemli görevleri arasında ise saha çalışmalarına katılmak, emlak beyannamesi düzenleme, tanıtım çalışmaları yapmak ve gayrimenkullerin resmi belgelerini hazırlamak yer almaktadır. Tüm bu görevleri yerine getirdikten sonra emlakçılar, kendi komisyon ücretlerini alırlar. 

EMLAKÇILAR NE KADAR PROMOSYON ALIR?

Emlakçılar, satılık ev, iş yeri veya arsa satın alma, kiralama gibi işlemlerden sonra kendi promosyonlarını alırlar. Ancak bu promosyonlar, gayrimenkul sahibi ile yapılan anlaşmaya bağlıdır. Anlaşma yapılırken sözleşme imzalanır ve her gayrimenkul için promosyon ücreti farklı olabilir. Sözleşme imzalandığı için belirtilen fiyatın altında veya üstünde alınamaz.

Emlak vergisi oranları ne kadar? Hangi değer üzerinden emlak vergisi ödenir?

Herkes emlakçılık yapabilir mi? Emlakçı olmak için ne yapmak gerekir?

Emlak Konut GYO Başakşehir Kayabaşı 10. Etap için imzalar atıldı! 

 


Geri Dön