Emtia piyasası yönünü yukarı çevirdi: Altın, gümüş petrol, buğday ve mısırda son dakika!
Fed'in haziran toplantısında faiz artırmayabileceği ile ilgili beklentilerin güç kazanması ve ABD'de borç limiti krizinin aşılması sonrası emtia piyasasında da talep endişeleri azalış gösterdi. İşte altın, gümüş petrol, buğday ve mısırda son durum...
Altın ve gümüşte gerileme durdu
Söz konusu gelişmelerle, üst üste üç haftalık düşüş eğilimini geçtiğimiz hafta bitiren altının ons fiyatı, yüzde 0,1 arttı ve 1.948,35 dolarla haftayı kapattı.
Geçtiğimiz hafta gümüş yüzde 1,3 yükselirken, platinde yüzde 1,8 değer kaybı yaşandı. Paladyum da yatay bir seyir kaydedildi.
Baz metallerde de ABD'deki borç limiti krizinin çözüme ulaşması ve Fed'in bu ayki toplantıda faizi sabit bırakacağı ile ilgili beklentilerin yükselmesiyle geçtiğimiz hafta artış ağırlıklı bir seyir izlendi.
Söz konusu gelişmelerle, bakırın libresi yüzde 1,6, alüminyum yüzde 0,3 ve nikel yüzde 2,2 yükselirken, kurşun yüzde 2,6 düştü. Londra Metal Borsası'nda çinko stoklarının artmasıyla da geçtiğimiz hafta çinkoda yüzde 1 değer kaybı yaşandı.
Enerji ürünlerinde negatif bir seyir gerçekleşirken, ABD ve Çin'e yönelik talep göstergelerindeki belirsizlikler Brent petrolün varil fiyatında baskılanmaya neden oldu. Geçtiğimiz hafta 71,5 dolarla son bir ayın en düşük seviyesini test eden Brent petrolün varil fiyatı haftayı yüzde 1,2 değer kaybederek, 76,3 dolardan bitirdi.
Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'in talep göstergelerinin karışık seyretmesi de petrol fiyatlarının baskılanmasına sebep oldu.
Analistler, ABD'de perşembe günü açıklanan verilere göre, Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat endeksinin, Mayıs ayında 46,9 ile piyasa beklentilerinin biraz altında gerçekleştiğine vurgu yaparak, imalat sanayisinde daralmanın devam ettiğini aktardı.
Tarım emtiası pozitif seyretti
Tarım emtiasında, geçtiğimiz hafta ABD'de borç limiti krizinin aşılmasıyla azalan endişeler, fiyatlarda artışı getirdi.
Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören pirinç yüzde 3,6, buğday yüzde 0,7, mısır yüzde 0,6 ve soya fasulyesi yüzde 1,1 yükseldi.
ABD'de haftalık buğday ihracatının yükseldiğine ilişkin rakamlar, fiyatların artmasını sağladı.
Ülkede haftalık buğday ihracatı, önceki haftaya göre arttı ve 386,3 bin ton seviyesinde oldu. Meksika ve Çin, en büyük alımı yapam ülkeler olarak kaydedildi.
Intercontinental Exchange'de (ICE) pamuk yüzde 1,7 ve kakao yüzde 1,1 değerlenirken, kahve yüzde 0,6 ve şeker yüzde 2,5 geriledi. Şeker ve kahve piyasalarında üretim fazlası olacağı ile ilgili yoğunlaşan beklentiler, fiyatlarda düşüşü getirdi.
TOKİ Çankırı 2023 projesi için beklenen tarih geldi!