13 / 05 / 2024

Emtia piyasası yönünü yukarı çevirdi: Altın, gümüş petrol, buğday ve mısırda son dakika!

Emtia piyasası yönünü yukarı çevirdi: Altın, gümüş petrol, buğday ve mısırda son dakika!

Fed'in haziran toplantısında faiz artırmayabileceği ile ilgili beklentilerin güç kazanması ve ABD'de borç limiti krizinin aşılması sonrası emtia piyasasında da talep endişeleri azalış gösterdi. İşte altın, gümüş petrol, buğday ve mısırda son durum...



Altın ve gümüşte gerileme durdu 

Söz konusu gelişmelerle, üst üste üç haftalık düşüş eğilimini geçtiğimiz hafta bitiren altının ons fiyatı, yüzde 0,1 arttı ve 1.948,35 dolarla haftayı kapattı. 

Geçtiğimiz hafta gümüş yüzde 1,3 yükselirken, platinde yüzde 1,8 değer kaybı yaşandı. Paladyum da yatay bir seyir kaydedildi. 

Emtia piyasası yönünü yukarı çevirdi: Altın, gümüş petrol, buğday ve mısırda son dakika!

Baz metallerde de ABD'deki borç limiti krizinin çözüme ulaşması ve Fed'in bu ayki toplantıda faizi sabit bırakacağı ile ilgili beklentilerin yükselmesiyle geçtiğimiz hafta artış ağırlıklı bir seyir izlendi. 

Söz konusu gelişmelerle, bakırın libresi yüzde 1,6, alüminyum yüzde 0,3 ve nikel yüzde 2,2 yükselirken, kurşun yüzde 2,6 düştü. Londra Metal Borsası'nda çinko stoklarının artmasıyla da geçtiğimiz hafta çinkoda yüzde 1 değer kaybı yaşandı. 

Enerji ürünlerinde negatif bir seyir gerçekleşirken,  ABD ve Çin'e yönelik talep göstergelerindeki belirsizlikler Brent petrolün varil fiyatında baskılanmaya neden oldu. Geçtiğimiz hafta 71,5 dolarla son bir ayın en düşük seviyesini test eden Brent petrolün varil fiyatı haftayı yüzde 1,2 değer kaybederek, 76,3 dolardan bitirdi. 

Emtia piyasası yönünü yukarı çevirdi: Altın, gümüş petrol, buğday ve mısırda son dakika!

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'in talep göstergelerinin karışık seyretmesi de petrol fiyatlarının baskılanmasına sebep oldu. 

Analistler, ABD'de perşembe günü açıklanan verilere göre, Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat endeksinin, Mayıs ayında 46,9 ile piyasa beklentilerinin biraz altında gerçekleştiğine vurgu yaparak, imalat sanayisinde daralmanın devam ettiğini aktardı. 

Emtia piyasası yönünü yukarı çevirdi: Altın, gümüş petrol, buğday ve mısırda son dakika!

Tarım emtiası pozitif seyretti 

Tarım emtiasında, geçtiğimiz hafta ABD'de borç limiti krizinin aşılmasıyla azalan endişeler, fiyatlarda artışı getirdi. 

Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören pirinç yüzde 3,6, buğday yüzde 0,7, mısır yüzde 0,6 ve soya fasulyesi yüzde 1,1 yükseldi. 

ABD'de haftalık buğday ihracatının yükseldiğine ilişkin rakamlar, fiyatların artmasını sağladı. 

Ülkede haftalık buğday ihracatı, önceki haftaya göre arttı ve 386,3 bin ton seviyesinde oldu. Meksika ve Çin, en büyük alımı yapam ülkeler olarak kaydedildi. 

Intercontinental Exchange'de (ICE) pamuk yüzde 1,7 ve kakao yüzde 1,1 değerlenirken, kahve yüzde 0,6 ve şeker yüzde 2,5 geriledi. Şeker ve kahve piyasalarında üretim fazlası olacağı ile ilgili yoğunlaşan beklentiler, fiyatlarda düşüşü getirdi. 

TOKİ Çankırı 2023 projesi için beklenen tarih geldi!

Enflasyon verileri asgari ücrete nasıl yansıtılacak? Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılacak mı?

Buğday, arpa, mısır fiyatları bir bir açıklandı! Çiftçiler bu rakamları kontrol edin! Borsalarda Haziran depremi! 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön