02 / 05 / 2024

Enflasyon 24 yılın zirvesini gördü! Peki veriler ne anlam ifade ediyor?

Enflasyon 24 yılın zirvesini gördü! Peki veriler ne anlam ifade ediyor?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ağustos ile ilgili fiyat gelişmeleri değerlendirmesini yayımladı. Verilerde ağustosta enflasyona en  net katkının temel mal ve hizmet gruplarından geldiği, akaryakıt fiyatlarının düşüş gösterdiği vurgulandı.



TCMB, ağustos ayı ile ilgili fiyat değerlendirmesinde enflasyona en net katkının temel mal ve hizmet gruplarından geldiğini açıkladı.

Değerlendirmede temel mal grubunda senelik enflasyonun tüm alt gruplarda yükseliş olduğu belirtilirken hizmet grubunda senelik enflasyonun ulaştırmada gerilediği, diğer hizmetler ve kirada ise daha net olmak üzere diğer alt gruplarda arttığı dile getirildi.

Gıda grubunda senelik enflasyonun işlenmemiş gıdada taze meyve aynı zamanda sebze fiyatları öncülüğünde düşüş yaşandığını söyleyen TCMB enflasyonun işlenmiş gıdada çıkışa devam ettiğini ifade etti.

ENERJİ ENFLASYONU GERİLEYEN AKARYAKIT FİYATLARI İLE DÜŞTÜ

TCMB'nin aylık fiyat gelişmelerine bakıldığında enerji enflasyonunun, uluslararası ham petrol fiyatlarındaki görünümü ile ilgili olarak gerileyen akaryakıt fiyatları ile düşüş gösterdiği dile getirildi.

Uluslararası emtia fiyatlarındaki görünüme paralel şekilde üretici fiyatlarında yaşanan aylık enflasyonun önceki aylara kıyas ile yavaşladığı, yıllık enflasyonun ise bir miktar gerilediği ifade edildi.

Bu gözükenin altında, mevsimsellikten temizlenmiş veriler ile çekirdek göstergelerinin aylık değişimlerinde yüksek seyirlerin korunduğu, senelik enflasyonlarındaki artışın sürdüğü kaydedildi.

Enflasyon 24 yılın zirvesini gördü! Peki veriler ne anlam ifade ediyor?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön