17 / 05 / 2024

Enflasyon 24 yılın zirvesini gördü! Peki veriler ne anlam ifade ediyor?

Enflasyon 24 yılın zirvesini gördü! Peki veriler ne anlam ifade ediyor?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ağustos ile ilgili fiyat gelişmeleri değerlendirmesini yayımladı. Verilerde ağustosta enflasyona en  net katkının temel mal ve hizmet gruplarından geldiği, akaryakıt fiyatlarının düşüş gösterdiği vurgulandı.



ENFLASYON 24 YILIN ZİRVESİNİ YENİLEDİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ağustos ayı ile ilgili olarak tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Açıklanan veriler tüketici enflasyonunun % 80'i aştığını kaydedildi. Bu şekilde tüketici enflasyonunda 1998 senesinden bu yana en yüksek seviye görüldü. Üretici enflasyonu ise senelik olarak % 143,75 oldu.

Enflasyon verilerinde yükseliş ivmesi ağustos ayında da devam etti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıklamalarına göre ağustos ayında tüketici fiyatları bir önceki senenin aynı dönemine göre % 80,21 artış kaydetti.

Aylık bazda yükseliş % 1,46 olarak gerçekleşti.

Veriler çekirdek enflasyonda da artışın sürdüğünü kaydedildi. Bu verilere göre ise ağustos ayında senelik çekirdek enflasyon % 66,08 oldu.

EN YÜKSEK YILLIK ARTIŞ ULAŞTIRMADA

Ağustos ayında ana harcama gruplarına bakıldığında ise en yüksek senelik artış % 116,87 ile ulaştırma grubunda meydana geldi. Ulaştırma grubunu % 92,02 ile ev eşyası,% 90,25 ile gıda ve alkolsüz içecekler takip etmiş oldu.

Aylık olarak görüldüğün ise ulaştırma grubunda pompa fiyatlarına da yansıyan indirimlerin etkisi ile negatif enflasyon yaşandı. Verilere göre ağustos ayında ulaştırma fiyatları ağustostan bir önceki aya göre % 1,78 geriledi.

Aylık bazda en yüksek artış % 7,01 ile sağlık, % 6,55 ile eğitim ve % 3,86 ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda gelişti.

ÜRETİCİ FİYATLARINDA YILLIK ARTIŞ YÜZDE 143,75

Üretici fiyatlarında ise bir önceki aya göre % 2,41 artış izlendi. Senelik bazda bakıldığında üretici enflasyonu ise % 143,75 olarak kaydedildi.

Üretici fiyatlarında ana gruplarda yine enerji ile ilgili grupların öne çıktığı görüldü. Bu duruma göre; üretici fiyatları içinde senelik bazda en hızlı artış % 348,39 ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirmede yaşandı. Bu grubu % 239,24 ile ham petrol ve doğalgaz, % 233,94 ile kok ve rafine petrol ürünleri izledi.

BEKLENTİ % 81,3 SEVİYESİNDEYDİ

Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin anketine göre, TÜFE’nin aylık % 2,1, yıllık % 81,3 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

Ağustos ayının enflasyonu için en düşük beklenti aylık % 1,6; en yüksek beklenti y% 3,7 seviyesinde olmuştu.

Enflasyon 24 yılın zirvesini gördü! Peki veriler ne anlam ifade ediyor?

iPhone 12’ye A101’den flaş kampanya! Bu fiyata iPhone 12 bir daha bulunmaz! 6 Eylül 2022 fiyat listesi…

CarrefourSA’da çamaşır makinelerinde yüzde 30’a varan indirim! Samsung, LG, Hoveer, Altus… 6 Eylül 2022 fiyat listesi

Gıda fiyatlarına zam! Yeni zamlar için çok az bir süre kaldı! Önlemlerinizi alın


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön