17 / 05 / 2024

Enflasyon, ev sahibi ile kiracıyı birbirine düşürdü ! Adalet Bakanlığı harekete geçti!

Enflasyon, ev sahibi ile kiracıyı birbirine düşürdü ! Adalet Bakanlığı harekete geçti!

Son 1 yıl içinde enflasyonla birlikte 3-4 katına varan kira artışları meydana gelince ev sahipleri ve kiracılardan kaynaklı davalar çığ gibi büyüdü.  Adalet Bakanlığı’nın yeni yargı paketinde kira ilişkisinden kaynaklanan anlaşmazlıklar, zorunlu arabuluculuk kapsamına alınıyor.



Bakanlığın 7. Yargı paketinde de bu nedenle kira ilişkisi kaynaklı uyuşmazlıklarla ilgili çok önemli kurallar getiriliyor. 

Bu kapsamdaki uyuşmazlıklar, ortaklığın giderilmesine yönelik uyuşmazlıklar, kat mülkiyetinden doğan uyuşmazlıklar ve komşu hakkıyla ilgili uyuşmazlıklar, zorunlu arabuluculuk kapsamına dahil ediliyor.

Enflasyon, ev sahibi ile kiracıyı birbirine düşürdü ! Adalet Bakanlığı harekete geçti!

Peki bundan sonra ev sahibi ve kiracı arasındaki ilişkilere hangi yeni düzenlemeler getiriliyor? Sistem nasıl işleyecek? Yüksek kira artışının önüne geçilecek mi?

Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, gazetevatan.com’a yaptığı açıklamada, uyuşmazlıkların yargıya taşınmadan çözülmesi için arabuluculuk düzenlemesinin yerinde olacağı yorumunda bulundu.  

KİRA TESPİTİ VE TAHLİYE DAVALARINDA ÇÖZÜM OLMAZ

Kira ilişkilerinden kaynaklı anlaşmazlıkların inanılmaz şekilde arttığına işaret eden İbrahim Güllü, “Tüm davalar içindeki payının yüzde 30’ları geçtiğini tahmin ediyoruz.

Arabuluculuk uygulaması bu açıdan fayda sağlayacak. Ancak kira tespiti, kira alacağı ve özelikle tahliyeye ilişkin davalarda arabuluculuk yönteminin kısa vadede çözüm olmayacağı düşüncesindeyiz. Çünkü toplumsal sorun haline gelen bu konuda acil müdahalede bulunulması gerekir ki bu sorun daha da çok büyümesin” dedi.

Enflasyon, ev sahibi ile kiracıyı birbirine düşürdü ! Adalet Bakanlığı harekete geçti!

TÜKONFED ÖNERİSİ

TÜKONFED’in yaptığı önerilerin kira sorununa büyük oranda çözüm geliştireceğini söyleyen Güllü, her binanın ve dairenin belediyede bir rayiç değeri bulunduğunu hatırlatarak, “Bu rayiç değerinin yüzde 6’sı bir yıllık kira bedelinin üst sınırı olarak tespit edilmesi, ayrıca kira tespit davası açma müddeti olan 5 yıllık süreye 3 yıl, 10 yıllık tahliye müddetine 3 yıl ek yapılarak 13 yıla geçici bir süre ile yükseltilmiş olsaydı, bugün yaşadığımız binlerce dava ile hiç karşılaşmamış olacaktık. Kiralara yapılan sınırlandırmalar yoluyla da konut fiyatları düşecek ve fırsatçılık yapanlara gün doğmayacaktı. Halen iş işten geçmiş durumda değil. Bu öneri uygulanabilir ve uygulanmalıdır”  açıklamasında bulundu.

A101’de 850 gr bal 59 TL’ye, 850 gr. siyah zeytin 42 TL’ye kadar düştü! 19 Ocak 2023 Fiyat Listesi

Bu banka emekliye 10 bin TL ödeyecek!

ING’den düşük faizli, sıkıştırmayan kredi! Tam 10 bin TL nakit veriyor!

PTT’den emekliye  kredi piyangosu! Hemen başvuran tam 80 bin TL’yi cebine koyuyor!

Kara listeye giren kredi çekebilir mi? Bankaların kara listesinden nasıl çıkılır?

 


Geri Dön