18 / 05 / 2024

Enflasyona karşı altın mı, Bitcoin mi daha karlı? Yatırımcılar dikkat!

Enflasyona karşı altın mı, Bitcoin mi daha karlı? Yatırımcılar dikkat!

Dünya Gazetesi köşe yazarı Barış Erkaya bugünkü köşesinde enflasyona karşı altına mı, Bitcoin'e mi yatırım yapılmalı sorusunu yanıtını kaleme aldı.



BITCOIN EŞİTTİR BAĞIMSIZLIK HAYALİ

Fakat Bitcoin söz konusu olduğunda artık bütün dünyada kullanılan kavram özellikle Z kuşağıyla birlikte “finansal bağımsızlık” kavramı. Bu da paranın satın alma gücünü korumaktan çok daha fazlasını ifade ediyor. Bu kavram, zengin olmayı, parasını birkaç misli katlamayı, bunu sürdürülebilir kılıp finansal olarak sabit bir ücretle yaşama zorunluluğundan kurtulup seçeceği işlerde bile zorunluluklardan kurtulmayı anlatıyor.

Haliyle bu yatırımcı profili yüksek getiri için yüksek risk almayı göze alabiliyor. Kripto para yatırımcılarının borsadaki hisse senedi yatırımcı sayısının 2-3 katına bu kadar kısa sürede ulaşabilmiş olmasının altında da bu motivasyon yatıyor.

Enflasyona karşı altın mı, Bitcoin mi daha karlı? Yatırımcılar dikkat!

Fakat elbette getiri potansiyelinin yüksekliği beraberinde riskin yüksekliğini de getiriyor. Bitcoin’in tarihi zirvesinden bu güne kadar yatırımcılarını yüzde 50 zararla kapattırdığı bir süreç de var. Sinirleri kaldırmayıp elindeki kripto parayı satan için bırakın finansal parayı eldeki paranın yarıya indiği bir düşüş. İşte riskin boyutu da bu düzeyde. Bu nedenle eğer soru “Finansal bağımsızlığımı kripto paralar ile nasıl elde ederim” olsa bile eldeki paranın tamamıyla değil bir bölümüyle bu riski almak en mantıklı yöntem gibi görünüyor. Aynı şey hisse senetleri söz konusu olduğunda da geçerli.


Geri Dön