20 / 05 / 2024

Enkaz korkusu harekete geçirdi! Bankalardaki altın miktarı arttıkça artıyor!

Enkaz korkusu harekete geçirdi! Bankalardaki altın miktarı arttıkça artıyor!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra bankalardaki altın birikimi arttı. İşte detaylar!



Enkaz korkusu vatandaşların banka yolu tutmasına sebep oldu. Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları dile getirdi; “Biz kuyumcular olarak bankaların altın konusundaki eksperliğini yapmaktayız. Deprem öncesine kıyasla ekspertizini yaptığımız altın oranı üç katına çıktı. İnsanlar enkazda kalır korkusu ile yastık altı olarak tabir edilen sistem dışındaki birikimlerini, bankalara teslim etmeye başladılar.”

"GÜVENLİ LİMAN OLARAK BANKALARI GÖRÜYORLAR"

Ekonomim.com'dan Handan Sema Ceylan'ın yaptığı habere göre; "Kuyumcuların bankalar üstünden ekspertiz konumunda olduğunu yineleyen Başkan Yakın, “Önceden bir haftada bize kontrol için 50 kilo altın gelirken, şimdi üç katına çıktı. Vatandaş yastık altında bulundurduğu altınını bankalara teslim etmeye başladı. Yastık altında bana göre 400 milyar dolarlık altın ve döviz var. Bunun ne ülkeye ne tasarruf sahibi olan kişiye katkısı bulunmaktadır. Vatandaş güvenli liman olarak bankaları görmeye başladı. Bunlara ek olarak da artık rahatlıkla bankalarda altın hesabı açılabilir. Evde tutmaktansa bankaya yatırıp katma değerini almak daha doğru” diye konuştu.

"YASTIK ALTI ALTIN KRİZ DÖNEMİNDE HAYAT KURTARIYOR"

Ülkemizin geçen yıl 20 milyar dolar altın ithal ettiğini ifade eden Yakın, "Bu ülkede para olmasa bu altın ithalatı nasıl yapılsın? Bunun 6 milyar doları ihracat, 5 milyar dolar da kredi kartı, özel fatura ve Laleli ticareti mevcut, 11-12 milyar dolar eder. Merkez Bankası, Darphane almış, onun dışında yastık altına gitmiş, ekspertiz yolu ile banka kasalarına gitmiş. Deprem ile birlikte altın sisteme girmeye başladı” dedi.

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, şunları kaydetti: “Hurda işi de var; bilezik, saat, çeyreğini çıkarıyor onu bozduruyor. Hayatı devam ettiriyor. Altın ülkesiyiz. Yastık altı altın dediğimiz aslında kriz dönemlerinde pandemi ve deprem dönemlerinde hayat kurtaran bir işlev görmektedir.”


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön