20 / 11 / 2024

Enta, cirosunu yüzde 40 artırmayı hedefliyor!

Enta, cirosunu yüzde 40 artırmayı hedefliyor!

2013 yılında cirolarını iki katına çıkardıklarını söyleyen Enta Mühendislik Genel Müdürü Mehmet Yüceyurt, bu yıl ise cirolarını yüzde 40 artırıp 30 milyon TL'ye ulaşmayı hedeflediklerini dile getirdi.





Su ve atık su arıtma ağırlıklı olmak üzere, çevre teknolojisinin bütün uygulama alanlarında faaliyet gösteren Enta Mühendislik, 14 ülkede yaklaşık 50 proje geliştirdi. 2013 yılında cirolarını iki katına çıkardıklarını söyleyen Enta Mühendislik Genel Müdürü Mehmet Yüceyurt, bu yıl ise cirolarını yüzde 40 artırıp 30 milyon TL'ye ulaşmayı hedeflediklerini dile getirdi. Yüceyurt, pazardaki konumlarmı geliştirmeyi ve yeni ülkelere açılmayı amaçladıklarını bildirdi. 


Evsel, endüstriyel, paket atık su arıtma, su arıtma ve şartlandırma, ekipman imalatı, çamur bertarafı, tuz çözeltisi hazırlama, işletme ve bakım, projelendirme, imalat, montaj ve çevre danışmanlığı konularında faaliyet gösterdiklerini bildiren Mehmet Yüceyurt, bugüne kadar yurt içi ve dışında 400'den fazla projeye imza attıklarının bilgisini verdi. Yurtdışında Irak, Azerbaycan, Pakistan, Gürcistan, Kazakistan, Rusya, Sudan, Etiyopya, Dubai, Seyşel Adaları, Bulgaristan, Arnavutluk gibi 14 ülkede 50'ye yakın projede iş yaptıklarını belirten Yüceyurt, "Bulgaristan, Rusya, Irak ve Pakistan'da da halen devam etmekte olan projelerimiz var. Bunlardan Irak, Pakistan ve Libya'da ise kayıtlı olduk ve temsilciliklerimizle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 

Yıllık ciromuzun yüzde 30'u ihracattan geliyor" açıklamasında bulundu. Yurtiçinde Marmara bölgesi başta olmak üzere hemen her bölgede atık su arıtma tesislerinin bulunduğuna değinen Yüceyurt, "Arçelik, Ülker Grubu, Şişecam, Tüprag, Procter & Gamble, Hayat Holding gibi büyük sanayi kuruluşlarına, organize sanayi bölgelerine ve belediyelere endüstriyel arıtma tesisleri yaptık" diye konuştu. 

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında projelendirme işi üstlendi 2013 yılında Türkiye'nin gündeminde olan ve Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında yürütülen sanayi atık sularının ortak arıtımının sağlanması için sekiz tane Organize Sanayi Bölgesi'nin evsel ve endüstriyel atık sularının ortak arıtılmasına yönelik beş adet projelendirme işini üstlendiklerini söyleyen Mehmet Yüceyurt, şöyle devam etti: "Müşterek atık su arıtma tesislerinde azot giderimli aktif çamur sistemi üe arıtüacak atık sular, Ergene Nehri'ne deşarj standartlarına getirildikten sonra Marmara Denizi'ne deşarj edilecek. Arıtma tesisi çıkışında arıtılmış suyun gerçek zamanlı sürekli izlenmesi ile Ergene'nin hayata dönüşü takip edilebilecek. Bu proje kapsamında yapılacak olan atık su arıtma tesisleri, 200 bin metreküp/ gün kapasiteli Velimeşe OSB, 60 bin metreküp/gün kapasiteli Ergene I OSB, 90 bin metreküp/gün kapasiteli Ergene II OSB, 37 bin 500 metreküp/gün kapasiteli Muratlı OSB ve 30 bin metreküp/gün kapasiteli Türkgücü OSB'dir. Velimeşe Islah OSB Endüstriyel ve Evsel Atıksu Arıtma Tesisi tamamlandığında, kapasitesi ile Türkiye'nin Organize Sanayi Bölgesi olarak en büyük arıtma tesisine sahip olacak." Projenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylarının tamamlandığını belirten Yüceyurt, bu projenin aynı zamanda havza bazında yapılmış ilk projelerden olduğuna ve Ergene Havzası'nm korunmasını sağlayacağına dikkat çekti. 

Evsel ve endüstriyel atık su arıtma tesisi taahhüt işlerinin yanı sıra, projelendirme konusunda da hizmet verdiklerini anlatân Mehmet Yüceyurt, bugüne kadar otuzayakın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan, altı adet Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan onay alan projeleri bulunduğunu bildirdi. Son dönemde özellikle Endüstriyel atık suyun geri kazanımma yönelik çalışmalara yoğunluk verdiklerinden bahseden Yüceyurt, şöyle devam etti: "Laboratuvar çalışmaları ve yurtdışından yeni teknolojiler getirme konusunda sürekli araştırmalar yapıyoruz. Arıtma tesisinden çıkan arıtümış suyu tekrar işlemlerden geçirerek üretim sürecinde kullanüabilir hale getirdik. Özellikle ülkemizde çok gelişmiş olan tekstil sektöründe, arıtma tesislerinden çıkan suyun geri kazanılarak üretimde kullanüabüir hale getirilmesi için çalışmalarımız var. Yani dünyada kısıtlı halde olan suyun, minimum düzeyde kullanılarak üretim yapılmasına katkıda bulunmak için inovatif çalışmalarımız devam ediyor." Arıtma tesisini projelendirip, devreye alıp, müştere teslim ettikten sonra oluşabüecek arıza durumlarında en iyi ve hızlı servis vermenin, sektör için oldukça önemliolduğunu vurgulayan Yüceyurt, sadece bu alanda büe uzman bir kadroya sahip olduklarını ifade etti. 

Türkiye'nin arıtma çöplüğüne dönüşme yolunda olduğuna dikkat çeken Mehmet Yüceyurt, şu ifadede bulundu: "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, özellikle proje onayları hususunda bir takım kriterler getirdi. 

Ama bu kriterleri daha da artırması gerekirken tam aksine, tekrar değiştirdi. Bunun yanı sıra ülke sanayisi de çok hızlı gelişiyor. Yapüan birçok arıtma tesisi geleceğe dönük yapümadığından, birkaç sene sonra kapasite artışından dolayı üave arıtma tesisleri ihtiyacı çıkıyor."


Dünya Sektörel Ek


Geri Dön