28 / 04 / 2024

EPDK, TOGG için devreye girdi: Uygulama 1 Ocak'ta başlayacak

EPDK, TOGG için devreye girdi: Uygulama 1 Ocak'ta başlayacak

Seri üretime başlanan Türkiye'nin ilk yerli otomobili TOGG'un gelecek yılın Mart ayında yollarda olması bekleniyor. TOGG'un yollara çıkmasıyla birlikte aracın nerede, ne kadar zamanda şarj edileceğine yönelik EPDK, ŞarjetTR uygulamasını geliştirdi.



TOGG’un ilk aracı geçen ay Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı törenle üretim bandından indi. 2023 yılının ilk çeyreğinde yollarda olması beklenen Togg ile birlikte elektrikli otomobillerin şarjına yönelik çalışmalar da devam ediyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) bir süredir üzerinde çalıştığı yeni bir uygulama sayesinde elektrikli araçlar için yol güzergâhında şarj yapılabilecek istasyonlar görülebilecek.

ŞARJ İÇİN YENİ UYGULAMA DEVREYE GİRECEK

Cep telefonlarına indirilecek uygulama ile vatandaşın seyahat ettiği güzergahta bulunduğu konuma en yakın şarj istasyonunun nerede olduğu, uzaklığı, dolu mu boş mu olduğunu öğrenmek mümkün olacak.

Uygulamada yavaş ve hızlı şarj seçenekleri de yer alacak. Vatandaşın güzergâhı üzerinde bir elektrikli şarj istasyonunda 15 şarj ünitesi varsa uygulamada bunların hangisinin hızlı şarj istasyonu (DC), hangisinin yavaş şarj (AC) istasyonu olduğu ve boş doluluk oranları da gösterilecek. Hızlı şarj, yavaş şarja göre daha pahalı olacak.

UYGULAMANIN PATENTİ BİLE ALINDI

EPDK’nın ŞarjetTR ismini verdiği uygulamayla istasyonlardan anlık bilgi akışı sağlanacak. Bir süredir uygulamaya yönelik pilot çalışmanın da yapıldığı ifade edildi. Uygulama için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan isim hakkının patenti, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan da telif hakkının alındığı belirtildi.


Geri Dön