08 / 05 / 2024

ERAL Yıkım; Atatürk Havalimanı, Galataport ve Haliç Tersanesi'nin yıkımına talip!

ERAL Yıkım; Atatürk Havalimanı, Galataport ve Haliç Tersanesi'nin yıkımına talip!

Erkanlı Grup ve Bemes Yapı ortaklığıyla kurulan ERAL Yıkım, sektöründe dünyanın en büyüklerinden İngiltere menşeili TDS (Technical Demolition Service) işbirliğiyle, Avrupa standartlarında yıkım ve atık dönüşümü işine giriyor...



Erkanlı  Grup ve Bemes Yapı ortaklığıyla kurulan ERAL Yıkım,  sektöründe dünyanın en büyüklerinden İngiltere menşeili TDS (Technical Demolition Service) işbirliğiyle, Avrupa standartlarında yıkım ve atık dönüşümü işine giriyor. TDS ile Türkiye’deki yıkım sektörüne gelişmiş ülke standartlarını getirecek olan ERAL Yıkım, 3'üncü havalimanının açılmasıyla birlikte kapanması planlanan Atatürk Havalimanı ile Galataport ve Haliç Tersanesi' gibi büyük yıkım ve yıkıntı atıklarının geri dönüşüm projelerini  üstlenerek, Türkiye ekonomisine ve çevreye katkıda bulunmayı hedefliyor. 



Türkiye’nin önümüzdeki 20 yıl boyunca gündemini meşgul etmesi beklenen kentsel dönüşüm süreci özellikle yıkım ve atık dönüşümü konusunda da önemli bir potansiyel barındırıyor. Ancak yıkımlar hala amatör sayılabilecek şekilde gerçekleştiriliyor. Türkiye’de yıkım sektöründeki profesyonel anlamda yıkım yapan şirket açığını gören, ERAL Yıkım, yıkım ve atık dönüşümü konusunda dünyaca öneme sahip olan İngiliz TDS ile işbirliğine imza attı.


İşbirliğinin sohbet toplantısı, ERAL Yıkım adına Erkanlı Grup İş Geliştirme Koordinatörü Sermert Seren, BEMES YAPI İş Geliştirme Uzmanı Mehmet Hurma ve TDS Başkanı Tony G. Taparell ,İngiltere merkez ofisinden, TDS Commercial Director Craig Wilson’nın ev sahipliğinde Çengelköy Abdullah ağa yalısı Sütiş’te gerçekleşti...


Yeni yönetmeliğe uygun yıkım yapacak

Önümüzdeki aylarda çıkacak olan yeni yönetmeliğe göre gelişmiş ülke standartlarında yıkım yapacak özelliklere sahip olan ERAL Yıkım, sektöründe dünyanın en büyüklerinden biri olan TDS ile birlikte sektöre Avrupa standartlarında profesyonel mühendislik çözümleri getiriyor. Büyük hacimli projelere yoğunlaşılması planlanan bu işbirliğiyle; Atatürk Havalimanı ile, önümüzdeki dönemde yıkılması planlanan Galataport ile Haliç Tersanesi'nin yıkımı ve yıkıntı atıklarının geri dönüşümünü gerçekleştirmeyi hedefleniyor. 


Günümüzde yapılan yıkımlar daha çok amatör yıkımlardan oluşurken, ERAL Yıkım TDS ile birlikte patlamalı yıkımın uygun olduğu yerlerde patlamalı yıkımlar da yapacak. Yıkımlardan çıkacak olan yıkıntı atıkları ise geri dönüşümle tekrar kullanılabilir hale getirecek. 


Bu ortaklık ile büyük ölçekli projelere yoğunlaşacaklarını ifade eden Erkanlı Grup İş Geliştirme Koordinatörü Sermert Seren,  “Faaliyetlerimizi sıfır atık hedefiyle, uygun yıkım tekniklerini kullanarak ve ekonomiye katkı sağlayacak atık yönetimi yaparak sürdüreceğiz. Binaların,,tesislerin ve büyük yapıların en son teknoloji ve sisteme göre  yıkılıp, sıfır atık oluşturacak atık yönetim sistemleriyle desteklenmesi gerekmektedir. Bu sayede yıkımlarda iş sağlığı ve güvenliği koşullarına en üst seviyede uyularak insan hayatı riske girmeyecektir.Aynı zamanda çevreye zarar verilmeyecek ve yıkım sonucu oluşacak atıklar geri dönüşüm sayesinde ekonomiye hammade sağlayacak  ve yıkım atıklarından oluşacak devasa atık miktarlarının atık depolama alanlarına dökülmesi ve çevre tehtidi olması önlenecektir.


Unutmayalımki eski yapılarda aspest gibi  tehlikeli atık niteliğinde atıklar bulunmaktadır.bu atıklarında atık yönetim sistemi içinde bertaraf edilmesi çok önemlidir." diye konuştu. 



Seren, basın toplantısında şu değerlendirmede bulundu: 


"Yeni çıkacak olan yönetmelik gereği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu tür atıkların kullanılmasını teşvik edici tedbirler almalı. Eğer teşvik edici tedbirler alınırsa o zaman ekonomik bir değeri oluyor. Avrupa ülkelerinde yapılan inşaatlarda kullanılan malzemelerin belirlenen bir oranda geri dönüşüm malzemelerinden kullanmak zorundasınız. Türkiye’de de bu konunun zorunlu hale getirilmesi gerekiyor. Çünkü burada asıl hedef ekonomiye katkı, çevreyi koruma ve yeniden işleme oluyor.” 


Technical Demolition Services’in İngiltere’de kurulmuş bir yıkım firması olduğunu söyleyen TDS Commercial Director Craig Wilson, “’Türkiye’de yeni yıkım projeleri üstlenebilmek için Eral Yıkım’la yaptığımız bu işbirliği nedeniyle çok heycanlıyız. Bu işbirliği  Avrupa’da kazandığımız tecrübe ile Eral Yıkım’a güç katmak, yıkım uygulamalarının gelişmesini desteklemek ve güçlü bir birliktelik yaratmak amacıyla kurulmuştur.  Biz Technical Demolition Services olarak bu işbirliği için çok heyecanlıyız ve uzun süre devam edeceğine inanıyoruz” dedi.



Geri Dön