29 / 04 / 2024

Erhan Usta: Kira stopajları sıfırlanmalı!

Erhan Usta: Kira stopajları sıfırlanmalı!

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Erhan Usta yaptığı açıklamada, Verilen kredilerin ödenmesi konusunda da esnafı rahatlatmamız lazım. Kira stopajları mutlaka sıfırlanmalıdır. Bunlar bütçe dengelerini bozacak bir şey değildir" dedi.



İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Erhan Usta, parti genel merkezinde gerçekleştirdiği basın toplantısında, ekonomisini masaya yatırdı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın dün gerçekleştirdiği sunuma değinen Usta, "Konvansiyonel olmakla beraber piyasanın özlediği bir sunumdu." şeklinde konuştu.

Ağbal'ın "sıkı para politikasının devam edeceği" söyleminin faizin artışının devam edeceği anlamına geldiğini dile getiren Usta, şöyle konuştu:

"Türkiye'de yüzde 15 faiz yetmeyecek ve bir faiz artışı olacaktır. Yüksek faiz Türkiye ekonomisinin ve milletin vergilerinin sömürülmesi demektir. Kaçınılmazdır, Türkiye köşeye sıkışmıştır. Keşke işler bu noktaya kadar gelmemiş olsaydı. Merkez Bankası Başkanı 'Biz kura müdahale etmeyeceğiz' dedi. Türkiye 125 milyar dolarını heba ettikten sonra Merkez Bankasının böyle bir karar alması çok geç olmuştur. Zamanında alınmayan kararlar çok daha maliyetli şekilde geri dönmektedir. Modern merkez bankaları hükümeti belli konularda ikaz eder. Bizde hala Merkez Bankasının çekincesi vardır."

Kamu bankalarının ciddi risk altında olduğunu öne süren Usta, "Bu bankalar özel olsaydı çoktan TMSF el koyardı. Kamu bankaları sermayesini kaybetmiştir. Hazine ile ciddi bir çapraşık ilişkiye girmiştir, kimin eli kimin cebinde belli değil, ciddi bir kambiyo zararı vardır. Tavsiyemiz şudur, bundan sonraki işler şeffaf hale getirilmelidir, hükümetin kamu bankaları üzerinden elini çekmesi lazım." şeklinde konuştu.

Esnafa ilişkin açıklanan destek paketini "cılız" olarak belirten Usta, şöyle konuştu: "Verilen kredilerin ödenmesi konusunda da esnafı rahatlatmamız lazım. Bankalarla görüşülüp sürenin uzatılması ve faizinin hükümet tarafından üstlenilmesi gerekir. Kira stopajları mutlaka sıfırlanmalıdır. Bunlar bütçe dengelerini bozacak bir şey değildir. Bunlar bir yıl içerisindeki giderlerdir, bir defalık bir açık verilmesi çok sorun olmaz. Diğer taraftan esnaf kapısına kilit vurduktan sonra bunun ekonomiye maliyeti çok yüksek olacaktır."

 

Esnafa kira yardımı ne kadar yapılacak?


Geri Dön