22 / 05 / 2024

Erken emekli olmak isteyen herkes bu haberde toplansın! Nasıl erken emekli olunur?

Erken emekli olmak isteyen herkes bu haberde toplansın! Nasıl erken emekli olunur?

Milyonlarca insanın hayali olan emekliliği erkene çekmenin bir yolu bulunuyor. 44 – 45 – 46 ve 52 yaşında erken emekli olmak için neler yapmak gerekiyor? İşte detaylar…



SİGORTALI ANNELER

Sosyal güvenlik sistemi özel olarak kadınlara önemli fırsatlar tanıyor. Bunlardan biri de; gerçekleşen her doğum için borçlanma hakkı.

Bu imkan üç çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün, yani altı sene kazandırıyor.

ENGELLİ ÇOCUĞU OLANLAR

Bir başkasının bakımına muhtaç olan engelli çocuğuna bakan anneler için de erken emeklilik hakkı bulunmakta.

1 - 2 YIL ÖNE ÇEKİYOR

Erkekler için sunulan en önemli avantaj ise; askerlik süresini borçlanmak.

Eğer sigortalı bir işe girmeden önce askerlik gerçekleşmiş ise daha sonra askerlik borçlanması ile sigorta başlangıç tarihi askerlik süresi kadar geri çekilebilir ve borçlanma gerçekeleşen süreler emeklilik primine eklenir.

VERGİ İNDİRİMİ

Yasal düzenlemeler, çalışma gücünü kaybetmiş ve sürekli rahatsızlığı ya da engeli olan kişilere erken emeklilik imkanı vermekte.

Bunlardan biri de engelli emekliliği; doğuştan meydana gelmiş engellilik ya da rahatsızlık sonucu alınan vergi indiriminin ardından hak ediliyor.

İŞGÜCÜ KAYBI

Çalışırken ortaya çıkmış olan sağlık rahatsızlığı veya iş kazası sonucu çalışma gücünün en az % 60'ını kaybeden kişiler, SGK'dan sağlık raporu alarak 'malulen emekli'lik alabilir.

Bunun için  ise en az 1800 gün prim yeterli. Kanser, Epilepsi ve Demans gibi hastalıklar bu kapsam dahilinde yer alıyor.

YIPRANMA HAKKI

Erken emekliliği mümkün kılmış olan yöntemlerden biri de 'yıpranma payı'dır. Buna 'fiili hizmet süresi zammı' da denmekte. Yıpranma hakkından ise hem SGK'lı işçiler hem de memurlar yararlanabiliyor.

Bu yol ile ağır ve yıpratıcı işlerde çalışan kişiler, ilave prim elde etmekte. İlave primler ise emeklilik primine ekleniyor ve aynı zamanda ihtiyaç duyulan primin daha erken bitirilmesini sağlıyor.

Bu yol ile senede sağlanan prim 180 güne kadar çıkıyor. Yıpranma hakkından madenci, gazeteci, sağlıkçı, ceza infaz memuru gibi 45 işkolu bulunmakta.

YAŞ ŞARTIYLA SAĞLANAN HAK

Kısmi emeklilik de denilen bu yol ile 8 Eylül 1999'dan önce sigorta girişi yapılanlar 3600 gün ile 15 senelik sigortalılık süresini bitirince yaş şartından emekli olabiliyor.

Erken emekli olmak isteyen herkes bu haberde toplansın! Nasıl erken emekli olunur?

Doğal gaz ve elektrik faturasını devlet desteği ile ödeyin! Başvuru tarihlerini kaçırmayın! Şimdi tam sırası

Çocuğu olan aileler dikkat! Hemen başvurun kırtasiye yardımını alın! Kırtasiye yardımı ne kadar başvurusu nasıl yapılır?

Kiraya çıkacak olanlar dikkat! Sakın bu oyuna gelmeyin! Kiralar işte bu şekilde yükseliyor


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön