28 / 04 / 2024

Eski EYT yeni EPT! Prim eksiği olanlar için çözüm bulundu

Eski EYT yeni EPT! Prim eksiği olanlar için çözüm bulundu

EYT yasa teklifine göre emeklilikte yaş aranmıyor, ancak kademeli prim şartı konuldu. Bu da 5000-5975 gün arasında değişmekte. 5000 günün üzerinde prime ihtiyacı olanlar imkanı varsa borçlanarak veya çalışarak primlerini tamamlayabilecek. Bu yolla primi tamamlayamayana ‘isteğe bağlı sigorta’ çözümü



Milyonlarca kişinin beklediği emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) ilişkin yasa teklifi önceki gün Meclis Başkanlığı’na verilmişti. Teklifin gelecek hafta Genel Kurul’da görüşülerek yasalaşması beklenmekte. 4 maddeden oluşan teklife göre; 9 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlarda emeklilik için yaş şartı aranmazken, işe başlangıç tarihlerine göre primde kademe aranabilecek.

SSK’lı EYT’liler, sigorta başlangıç tarihine göre 5000 ile 5975 gün arasında değişen prim gününü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini doldurmuşlarsa hemen emekli olabilmektedirler. Emekli Sandığı ve Bağkur’lu EYT’liler ise kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 prim gününü doldurduklarında yasa çıktığı andan itibaren emeklilik dilekçesi verilebilmekte. Bu yıl EYT’den 2.2 5 milyon kişinin emekli olması beklenmekte.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön