26 / 11 / 2024

Eski Fenerbahçe Rum Patriği tartışma yarattı!

Eski Fenerbahçe Rum Patriği tartışma yarattı!

1964 tarihli kararname ile el konulan Fenerbahçe Camii’nin bulunduğu arazinin, eski İstanbul Patriği Maksimos Vapurcu’nun mirasçısı adına tescil edilmesi kararı, benzer durumdaki davaların daha önce reddedilmesi nedeniyle tartışma yarattı.




Papamanolaki’nin avukatı Barış Tan, Milliyet’e yaptığı açıklamada, 1964 kararnamesi uyarınca Rumlara ait taşınmazların Hazine adına tesciline yönelik kararların, Yargıtay denetiminden geçerek kesinleşse bile, kesin hüküm niteliğinde olmadığını, dolayısıyla 1988 kararnamesi itibarıyla bu taşınmazların mirasçılar tarafından talep edilebileceğine karar verilmesinin oldukça önemli olduğunu söyledi. Tan, “İşin en zor tarafı bu noktadaydı. Zira Rumların elindeki taşınmazlara Hazine’ce el konulması, kendilerine veraset belgesi dahi verilmemesi gibi Yargıtay’ın yıllarca vermeye devam ettiği hukukun temel ilke ve kuramları ile bağdaşmayan kararları vardı” dedi.


20 kilo 20 dolarla sınırdışı  

Tan, kararı ”1964 kararnamesinin getirdiği önlemlerin geçici olduğu gibi, bu kararnameye dayanılarak verilen mahkeme kararlarının dahi geçici nitelikte olduğu belirlendi” değerlendirmesi yaptı. Tan, kesinleşmiş olsa bile önceki Yargıtay kararlarının tartışmalı hale geldiğini ve yeni hukuki girişimlerin söz konusu olabileceğini söyledi.

Türkiye, 1964 yılında Yunan ve Türk vatandaşlarına 1930 tarihli İkamet, Ticaret ve Seyrisefain Antlaşması’nı tek taraflı feshetti. Böylece Türkiye’de Yunan uyruklu kişilerin taşınmaz malları üzerindeki her türlü tasarrufları durduruldu. 1964’te çıkarılan gizli kararname, 1988’de Davos sürecinin etkisiyle kaldırıldı ama Yargıtay uzun yıllar boyunca 1988 tarihli kararnameyi uygulamadı. 1964 kararnamesi ile ilk etapta 12 bin ve daha sonra da toplam 40 bin Rum vatandaş, Türkiye’yi terk etmek zorunda kaldı. Bu dönemde sınırdışı edilenlerin mal varlığına el konuldu, yalnızca 20 kilo ev eşyası ve 22 dolar para çıkarmalarına izin verildi.


Milliyet


Geri Dön