Et fiyatları yükselmeye devam edecek mi? Uzmanlar fiyatların neden yükseldiğini açıkladı
Gıda enflasyonunda dünyadaki sıralamada beşinci olan Türkiye'de kırmızı et ücretleri uzmanların açıklamasına göre yükselişini sürdürecek. Karkas et maliyetinin son 1 senede yüzde 140'a yakın yükseldiğini ifade eden üreticiler zor durumda kaldıklarını açıkladı.
KIRMIZI ETTE FİYATLAR NEDEN ARTTI? 'TEDBİR ALINMADI'
Kırmızı Et Sanayi ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, bu suale "Pandemi krizi döneminde et üretimi hususunda iyi planlama olmadı , gerekli tedbirler yeterince alınmadı" yanıtını veriyor.
Pandemi zamanında okullardan otellere, turizm tesislerine ve lokantalara varana dek neredeyse ev dışında et tüketilen her yerin işini kapattığını söyleyen Ahmet Yücesan, "O dönemde tüketilmesi planlanan etin yüzde 70 civarı elde kaldı. Bu sebeple imalatçılar yeni üretim olmadan, ellerindeki etleri de üçe beşe bakmadan sattılar" ifadesini kullandı.
Hayvancılıkta yapılan yatırımın en erken iki sene sonra netice verdiğini söyleyen Yücesan, "Pandemi bitiminde ulaştığımız bu zamanda, her yer açıldı, turizm canlandı. Böylelikle et tüketimi tekrar yükseldi, eski oranlarına geldi. Fakat bu sefer de yeni yatırım olmadığından dolayı iç piyasadaki et talebi karşılamamaya başladı. Bu sayede altı ay evvel ücretler tırmanmaya başladı" diye konuşuyor.
Et fiyatları yükselmeye devam edecek mi? Uzmanlar fiyatların neden yükseldiğini açıkladı