Ekonomi

Euro'nun sonu mu geliyor? Avrupa Merkez Bankası tarihi dönemeçte!

Son dakika bilgisine göre Avrupa Merkez Bankası'nın ekonomik yavaşlama ve enerji krizinden dolayı zor durumda olduğu belirtildi. Bu durum akıllara Euro'nun sonu mu geliyor sorusunu akıllara getirdi. Avrupa Merkez Bankası tarihi dönemeçte mi? Faiz kararı öncesinde bankanın ekonomik yavaşlama ve enerji kririzinden dolayı zor durumda olduğu belirtiliyor

Avrupa Merkez Bankası'nın perşembe günü gerçekleştireceği toplantıda faiz kararını artırması bekleniyor. Faiz kararı öncesinde bankanın ekonomik yavaşlama ve enerji kririzinden dolayı zor durumda olduğu belirtiliyor. 

Avrupa'da enerji krizi ve enflasyonist baskılar Euro'nun sonu mu geliyor? sorusunu gündeme getirdi. Resesyon endişeleri giderek artıyor.

Avro Bölgesi'nde enflasyon oranları giderek yükseliyor ve enflasonun önğne geçebilmek için Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırması bekleniyor.

Avrupa Merkez Bankası Perşembe günü faiz kararını açıklayacak. Banka tarafından beklenen faiz oranı yüzde 75 baz artırması beklenirken bazı analistlere göre artış 50 baz artışın olma ihtimalini de veriyorlar.

AVRUPA MERKEZ BANKASI TARİHİ DÖNEMEÇTE

Avrupa Merkez Bankası'nın  yaşanılan resesyon baskılarından dolayı zor durumda olduğunun bilgisine ulaşıldı. 

Perşemne günü açıklanacak olan faiz kararından önceING Group Başekonomisti Peter Vanden Houte, ''Ancak 50 baz puan artık kesinlikle kabul edilirken, ekonominin durumu göz önüne alındığında eylülde 75 baz puanlık bir artış isteyecek bir çoğunluk olacağını düşünmüyoruz.'' dedi.

Tüm bu gelişmeler Avrupa Merkez Bankası'nın tarihi dönemeçte olduğunu gösteriyor. 

 

EURO'NUN SONU MU GELİYOR?

Avrupa Merkez Bankası'nda yaşanan olumsuzluklar Euro'nun özellikle dolar kuru tarafında değer kaybetmesine neden oldu. Bugün euro dolar paritesi ilk kez 0,98 seviyesine kadar geriledi. Euro dolar paritesi 20 yıldan sonra ilk kez böyle bir düşüş yaşıyor. Bu durum Euro'nun sonu mu geliyor sorusunu gündeme taşıdı. Konu ile ilgili dünyaca ünlü anasitlerden ise değerlendirmeler gelmeye devam ediyor.

Houte, bu senaryoda Avro Bölgesi ekonomisinin 2023 yılında yüzde 1,7 daralabileceğinin sinyallerini vererek  ''İlginç olan şu ki, mevcut durum ECB'nin bu risk senaryosuna doğru kayıyor gibi görünüyor.'' ifadelerini kullandı.

Commerzbank Kıdemli Ekonomisti Michael Schubert de faiz artışının 75 baz puan olacağı öngörüsünde bulundu. Schubert, ''Kabul etmek gerekir ki, 50 baz puan da hiçbir şekilde göz ardı edilemez'' değerlendirmesinde bulundu.

IMF'DEN KRİTİK UYARI...

Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Birliği'nin  bütçe kurallarını güncellemesi ve yüksek borca sahip ülkelerin bütçe açıklarını birkaç yıla kadar düşürmesini söyledi.

IMF, "AB Mali Çerçevesinin Reformu-Mali Kuralların ve Kurumların Güçlendirilmesi"  raporunu yayımladı.

Raporo göre, AB'nin mevcut mali kurallarının bütçe açıklarının kısıtlamasında belli oranda bir etkiye sahip olsa da, parasal birliğin istikrarını tehdit eden ve kırılganlıklar ortaya koyan bütçe açıkları ve borç oranlarını engellemediği aktarıldı.

Raporda, yüksek kamu borcu olan AB ülkelerinin bütçelerini 3 ile 5 yıl arasında dengelemelerinin önemine değinildi.

Fakat, AB üyesi ülkeler, salgından dolayı söz konusu kuralları askıya alma kararı alarak bütçe açıklarını ve kamu harcamalarını hızla yükseltmişti.

Euro 20 yıl aradan sonra ilk kez bu rakamı görüyor! Aklınız gidecek! Elinde 1 euro bile olanlar acil bakın
''Euro bozduralım mı?'' diye düşünenlere net cevap! Çabuk bakın! Euro 11 gün sonra böyle olacak
Elinde euro olanlar ne yapmalı: Bozdurmalı mı, bekletmeli mi? Son dakika euro gelişmesi