29 / 04 / 2024

Ev alırken tapu masrafları kime aittir?

Ev alırken tapu masrafları kime aittir?

Ev alırken evin satış bedelinin yanı sıra birtakım masraflarının da ödenmesi gerekiyor. Peki, alıcı hangi masrafları öder? Ev alırken tapu masrafları kime aittir? Satıcı masraflara katılım sağlamaz mı?



Ev alırken tapu masrafları kime aittir?

Kredi kullanarak veya kendi birikiminiz ile bir ev satın alma sürecinde olduğunuzu düşünelim. Ev alırken evin satış bedelinin yanı sıra birtakım masraflarının da ödenmesi gerekiyor.


Tapu dairesinde gerçekleşen devir işlemleri için satış değeri üzerinden binde 20 oranında harç tahsil ediliyor.


Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında hesaplanır ve ödenir. 


Buna göre alıcının yanı sıra satıcının da tapuda harç ödemesi gerekiyor. Ancak uygulamada alıcı ile satıcı anlaşarak satış bedelinden düşürülmek üzere bu bedelin tamamı alıcı tarafından ödenebiliyor.


Ayrıca, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL olan tapu döner sermaye bedelinin de ödenmesi gerekiyor.


Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar bankalar gibi tarafından da tahsil olunabiliyor.



Tapu harcı cezasını kim öder?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön