03 / 05 / 2024

Ev almak iseyenlere müjde! sıfır faizli kredi geliyor

Ev almak iseyenlere müjde! sıfır faizli kredi geliyor

Yaşanan depremin ardından, yaşanan kayıpların en aza indirgenmesi amaçlı yapılan hasar tespit çalışmaları ve alınacak önlemler gündemde. Evi hasar gören vatandaşlar  uygun fiyatlarla yeni konutların sahibi olabiliyor.



KONUTLAR HAKKINDA MERAK EDİLEN SORU VE YANITLARI


Kardeşlerin hisseli olarak sahip olduğu bir konut ağır zararşı ise her ikisi de konut alabilir mi?


Kardeşlerin hisseli olarak sahip olduğu konut için istek ve garanti verilerek ortak hak sahibi olmak zorunluluğu ile hisseli konut yaptırılabilmektedir. Tek kardeşin hak sahibi olması halinde müracaat edilerek konut yaptırılabiliyor.

 

Orta hasarlı bir binanın da terkedilmesi gerekiyor mu?


Orta zararlı grupta yer alan binalar can ve mal emniyeti olarak boşaltılması gerekemktedir. Bu bağlamda depremzede vatandaşların bir ene içerisinde binalarında kuvvetlendirme yapması gerekiyor. Bir sene içerisinde kuvvetlendirme yapılmayan binalar ağır zararlı kabul edilerek yıkılmaktadır. AFAD uygun geri ödeme şartları ile kuvvetlendirme kredi olanağı sağlıyor.

 

Bina hasar durumunun hatalı olduğunu düşünenin itiraz hakkı var mı?


Hasar tespit çalışmalarına redler e-devlet sistemi üzerinden yapılmaktadır. Hasar tespit edilmeyen binalar ya da hatalı olduğunu düşünen vatandaşlar duruma itirazda bulunabilirken itiraz bağlamında 30 günlük süre içerisinde itiraz istekleri alınmaktadır.

Ev almak iseyenlere müjde! sıfır faizli kredi geliyor

Konteyner yardımını kimler alabilir, bir aileye birden çok verilebilir mi?


Konutları yıkık, acil yıktırılacak, ağır zarara uğrması ve orta hasarlı olanlara konteyner kentlerde barınma olanağı sunulmaktadır. konteyner alan kişiler kira yardımından yararlanamazken ev başına bir konteyner tahsis edilmektedir. Konteyner alan aileler ise 15.000 TL taşınma desteği alıyor.


Hak sahipliği ve borçlandırma çalışmaları neden yapılıyor?


Hasar tespit çalışmaları ile beraber eprem kanunu içeriğince konut, işyeri, ahır yapılacağının tespit edilmesi için hak sahipliği ve borçlandırma çalışmaları olmaktadır. Hak sahipliği merkezlerinde ev, işyeri ya da ahırdan hak sahibi olmak istediklerine ait istek, taahhütname evrakı vermeleri, devletin sunduğu koşullarda borçlanacaklarına dair borçlandırma senedi doldurmaları zorunludur.


Afet evlerinin maliyeti hangi şartlarda veriliyor?


Konutların teslim edilmesi ile beraber afet zedeler 2 sene içerisinde herhangi bir ödeme yapmayacaklar. 2 senenin akabinden 18 sene içerisinde isteyen kişiler maaş isteyen kişiler de senelik eşit taksitler ile faizsiz olarak borç ödeme işlemini gerçekleştirecek.

 

 


Geri Dön