05 / 05 / 2024

Ev kiraları 3'e katlandı! Konut sektörüne savaş dopingi!

Ev kiraları 3'e katlandı! Konut sektörüne savaş dopingi!

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sebebiyle Antalya'daki emlak piyasasında dalgalanmalar yaşanıyor. Her iki ülke vatandaşlarının da talebinin yoğun olduğu Antalya'da kira bedelleri 3-4 kat arttı.



KİRALAR YÜKSELDİ 

Salgının ardından turizmin cenneti Antalya'da konuta ciddi bir talep olduğuna dikkat çeken Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Ayanoğlu, "Özellikle Rusya-Ukrayna savaşı sonrası, Ruslar ve Ukraynalılar tarafında hem satın alma, hem de kiralama ile ilgili talep artmış durumda" açıklamasında bulundu. Salgın sürecinde konut kredisi faizlerinin düşürülmesiyle Antalya'ya talebin arttığını ve konut stokunun tükendiğini belirten Mustafa Ayanoğlu, Rus ve Ukraynalıların talepleri de eklenince bu durumun kira fiyatlarını ciddi anlamda yükselttiğini vurguladı. 

"Arz-talep dengesi bozuldu. 3 bin TL'ye verilen evler 9 bin, 10 bin, 20 bin, 40 binlere varan kira rakamları telaffuz edilmeye başlandı" ifadelerini kullanan Ayanoğlu, talepteki yükselişle, insanların birbirinden etkilenmesiyle kiralarda aşırı bir artış olduğunu aktardı. 

Ev kiraları 3 e katlandı! Konut sektörüne savaş dopingi!

Yüzde 29'luk oranla Antalya'nın en faza göç alan şehirlerden olduğuna dikkat çeken Ayanoğlu, savaşın etkisiyle göçün de arttığını belirtti. 

"Daha önce 2 bin-2 bin beş yüz lira olan boş evler evler şu an 8-10 bin lira. Mobilyalı evlerde ise fiyatlar 40 bin liraya çıktı" diye konuşan Ayanoğlu, yabancıya konut satışının hızlı bir şekilde yükseldiğini, özellikle Irak ve İranlıların, son dönemlerde ise Rus ve Ukrayna vatandaşlarının ev almaya başladığını dile getirdi. 


Geri Dön