18 / 07 / 2024

Ev kiraları 3'e katlandı! Konut sektörüne savaş dopingi!

Ev kiraları 3'e katlandı! Konut sektörüne savaş dopingi!

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sebebiyle Antalya'daki emlak piyasasında dalgalanmalar yaşanıyor. Her iki ülke vatandaşlarının da talebinin yoğun olduğu Antalya'da kira bedelleri 3-4 kat arttı.




Aylık 7-8 bin liradan başlayan fiyatlar

Habertürk'ten Cem Ali Çinkılıç'ın haberine göre; Antalya Kaş'ta gayrimenkul yatırım uzmanı olarak hizmet sunan Yıldırım Müteveli, Rusya ve Ukrayna savaşının ardından yoğunlaşan talep ve sezonun başlamasıyla kira fiyatlarının yükseldiğini vurguladı. 

Müteveli, "Kaş- Kalkan tarafında özellikle sezon artışı söz konusu. Fiyatlar normalde haziran itibariyle artar. Bu yıl erken başlamış oldu ama yüksek sezon fiyatları hala geçerli değil. Kaş merkezinde eşyasız evlerde kiralar 3 bin TL'den başlıyor. Yelpaze geniş, fiyatlarda ona göre artarak gidiyor. 12 aylık kiralama yapılması halinde merkezde normal bir daireyi şu an, 7-8 bin liradan aşağı bulmak pek mümkün değil. Sezonlukta, şu an 6-7 aylık kiralamada deniz gören bir daire aylık 15- 20 TL bin civarında. Savaş sonrası Rusya ağırlıklı gelenler oldu. Savaşın seyrini bilemedikleri için genelde 6 aylık kiralama yapıyorlar" ifadelerini kullandı. 

Ev kiraları 3 e katlandı! Konut sektörüne savaş dopingi!

KUR ARTIŞI RAKAMLARI TL'DE UÇURDU

Kaş ve Kalkan'da kiraların zaten yüksek olduğuna dikkat çeken Kalkan Remax gayrimenkul uzamanı Çetin Albayrak, "Bunun en büyük nedeni ağırlıklı olarak İngilizlerin tercih ettiği bir bölge. Rus ve Ukraynalıların gelmesinden sonra bu bölgede çok fazla bir değişiklik olmadı. Burada kiralar zaten çok fazla yüksekti" dedi ve konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Bu bölgede TL'den çok Sterlin kullanılır. Özellikle bu bölgenin pandemiden sonra trend olması ile talep arttı. Savaş sonrası, Rus ve Ukraynalıların gelmesiyle Antalya merkez, Alanya gibi yerlerde ev kiraları 30 bin liralara kadar yükseldi. Hatta insanlar kendi evlerinden yakınlarının yanına taşınarak, kendi evlerini 30-40 bin liraya Rus ve Ukraynalılara kiraya vermeye başladılar. Kaş-Kalkanda kira artışı oldu ama nedeni savaş değil. Buradaki satışlar TL'yi koruma kanunu olmasına rağmen satış ve kiraların neredeyse yüzde 80'i Sterlin, dolar ve Euro üzerinden yapılıyor. Evlerin değerinde değişen bir şey yok ama döviz kurundaki artıştan dolayı fiyatlarda doğal olarak ciddi artış oldu. Kaş ve Kalkan bölgesinin yüzde 85'i İngiliz ve Alman. Kira fiyatlarının bu denli yükselmesinin yüzde 90 nedeni döviz kurunun yükselmesidir."

Kiralık evlerde ipin ucu kaçtı, Uzman isim uyardı! Kiracıları zor günler bekliyor

Ev sahiplerinin kira oyunu! Kendi evlerini yüksek fiyatla kiraya veriyor, daha ucuz eve taşınıyorlar!

İstanbul'da kira ortalaması asgari ücretin üzerine çıktı! Bin liradan ucuz kiralık daire yalnızca o 16 şehirde kaldı!


Geri Dön