28 / 04 / 2024

Ev kiraları hangi bölgelerde arttı?

Ev kiraları hangi bölgelerde arttı?

EVA Gayrimenkul Değerleme Lisanslı Değerleme Uzmanı Serkan Bal konut sektörüne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Konut kiralarını değerlendiren Bal, Kira fiyatlarındaki yükselişin satış fiyatlarını da etkilediğini belirtti.



EVA Gayrimenkul Değerleme Lisanslı Değerleme Uzmanı Serkan Bal konut sektörüne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Buna göre, Serkan Bal, sektörde talep artış oranında gerileme kaydedilse de gereksinimlerden oluşan talep sürüyor ve hem kirada hem de satışta fiyatlarda hızlı yükseliş devam ediyor. 

Ev kiraları hangi bölgelerde arttı?

Kirada artışta ilk sıralarda yüzde 32-yüzde 37 aralığında Kahramanmaraş, Mersin, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Uşak illeri bulunurken, Muğla ve  İzmir  illeri de villa ve müstakil yapılar kapsamında ilk sırada bulunuyor. 

EVA Gayrimenkul Değerleme'nin verilerine göre; özellikle Anadolu’da, az nüfuslu kesimlerde yeni inşaat sayıları gerilerken, büyük illerin de bundan pay aldığı görülüyor. 2020'nin yaz aylarında hayata geçirilen banka kredi faizleri kampanyaları sebebiyle konut stokunun hemen hemen tükendiği ve arzın çok az olduğu belirlendi. Gerileyen arz, yeni inşaat yapılmaması, yüksek faiz oranının yatırımcıları parada kalmak için düşündürmesi gibi etkiler konut sektörüne ilgiyi düşürüyor. Talep artış oranı düşse de gereksinim kaynaklı talep sürüyor fakat arz bu talepten daha düşük durumda. Bu erkilerde fiyatların yükselmesine neden oluyor. Hem kira fiyatları hem de satış fiyatlarındaki artış hız kesmiyor. 

Ev kiraları hangi bölgelerde arttı?

Analizle ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulunan EVA Gayrimenkul Değerleme Lisanslı Değerleme Uzmanı Serkan Bal, yüzde şeklinde artışlar incelendiğinde en üst sıralada sırası ile Kahramanmaraş, Mersin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Uşak ve Karaman'ın yer aldığını dile getirerek, “Bu illerdeki kira artış oranı yüzde 32 - yüzde 37 gibi yüksek bir seviye ortalamasında. Kiralık konutlara olan taleplerden dolayı kiralık konut sayılarının azaldığını, bu nedenle de artışların halen devam ettiğini tespit ettik. Ancak bu illerdeki kira bedelleri büyük şehirlere göre daha makul seviyelerde. Mutlak değer olarak artış bedelleri göz önünde bulundurulduğunda bu rakamlar bir önceki yıla göre aylık yaklaşık 200 TL - 330 TL aralığında artıyor” diye konuştu.

Bal, konuya ilişkin, “Öte yandan pandemi ile evden çalışma sisteminin kalıcı olarak hayatımızda artık yer etmiş olması, insanların bulunduğu yerin çalışma yeri olması, kapanmalarla evde geçirilen zamanın artmış olması tercihleri değiştirdi. Özellikle villa ve müstakil yapılarının büyüklük yer ve diğer faktörlere bağlı olarak ortalama artış oranları yüzde 30 ile yüzde 50 arasında gerçekleşti” açıklamasında bulundu. 

Ev kiraları hangi bölgelerde arttı?

Aydın ve Trabzon illeri kira artış oranıyla dikkat çekiyor

Yüzde olarak yükselişlere bakıldığında; Aydın, Trabzon, Balıkesir, Tekirdağ, Kocaeli,  Ankara  şehirlerinin üst sıralarda yer aldığı belirlendi. Aydın; hem ev bazında hem villa/müstakil yapı bazında kira artış oranlarıyla ön planda. İzmir, Muğla gibi popüler tatil beldeleri ile karşılaştırııldığında, Aydın kira piyasa değeri açısından daha makul görülüyor. Hem etrafındaki tatil bölgelerine ulaşım kolaylığı hem lokasyonu sebebiyle Aydın'da talepte artış yaşandığı ve tercih edilirliğinin arttığı belirlendi. Bu etkilerden kira oranları yüzde 49'luk şekilde etkilendi. 

Trabzon’da ise ev kira artışları ortalama yüzde 6 oranlarında olurken, müstakil evlerdeki kira artış oranı yüzde 43 olarak belirlendi. Bu yükselişin sebebi ise Trabzon’un konumu ve doğasında nedeniyle müstakil evlere ilginin çok olması oldu. 

Ev kiraları hangi bölgelerde arttı?

Artış Bedeli Olarak Muğla ve İzmir İlk Sıralarda

Yazlık kesim olarak ilk sıralarda yer alan şehirlerden olan Muğla’da ev bazında kira artış ortalaması yaklaşık yüzde 13, villa/müstakil evlerde ortalama kira artış oranı yüzde 31, İzmir’de ev bazında yüzde 14, villa/müstakil evlerde ortalama kira artış oranı yüzde 35 seviyelerinde oldu. Oranlar yerlere göre bir miktar düşük algısı yaratsa da aslında mutlak kira bedel artışları şeklinde bakıldığında Muğla ve İzmir villa/müstakil yapılarda ilk sıralarda bulunuyor. Bunun sebebi de mevcuttaki kira fiyatlarının diğer karşılaştırılan şehirlere göre daha yüksek olması sebebiyle yaşanıyor. Aydın’ın mutlak fiyat artışlarında Muğla ve İzmir illerinin ardından sıralamada yer almakta olduğu ve burada da ön planda olduğu belirlendi. 

Ev kiraları hangi bölgelerde arttı?

Kira fiyatlarındaki yükselişin satış fiyatlarını da etkilediğine vurgu yapan Bal, “Kira bedellerinin ve satış bedellerin makul seviyelere inebilmesi için makul miktarda konutun stoka girmesi yani imal edilmesi gerekiyor. Ancak inşaat maliyetleri çok yüksek, bir de imalat süresinin 24-36 ay arasında olduğu düşünülürse bugün alınacak önlemlerin sonuçlarının ancak 2 yıl sonra piyasaya etki edebileceğini söyleyebiliriz” açıklamasında bulundu.

Konutta en kısa amortisman süresi hangi illerde?

Ev fiyatları en çok hangi ilçelerde arttı?

Konut fiyatları en çok hangi illerde arttı?


Geri Dön