15 / 05 / 2024

Ev kiralayacaklar kara kara düşünüyor! 5 bin liranın altında 2 ilçe kaldı

Ev kiralayacaklar kara kara düşünüyor! 5 bin liranın altında 2 ilçe kaldı

Kiralardaki fahiş artış vatandaşın gündemindeki yerini koruyor. Fırsatçı ev sahipleri yüzde 25'lik kira artış sınırını aşan zam talebinde bulunurken, kiracı olarak ev arayanlar ise; bütçesine uygun ev bulmakta güçlük çekiyor. İşte tüm detaylar...



1 YILDA 2 KATINA ÇIKTI

Hürriyet'te yer alan habere göre; 5 büyük ilde en uygun fiyatlı seçenekler Bursa’da olsa da, kira artışı bu ilde yaşayanları da zorladı. Şehirde konut kiraları son bir yılda yüzde 91, iki yılda yüzde 173 arttı ve ortalama metrekare Kira Bedeli 33 TL’ye, ortalama kira 3 bin 974 TL’ye çıktı.

ZAM SINIRINA UYULMUYOR

Kiralardaki artış sonrası yasal düzenlemeye gidildi. TÜFE 12 ay ortalamasına göre yapılan yıllık artış oranı, 1 yıl süreyle yüzde 25 ile sınırlandırıldı ve ‘11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenecek konut kira sözleşmelerindeki artış, bir önceki kiranın yüzde 25’ini geçemeyecek’ denildi. Ancak bu oranı yeterli bulmayan kimi ev sahipleri, fahiş zam taleplerine ve tahliye baskısına devam ediyor.

‘ARTIŞ HIZINDA GERİLEME VAR’

Araştırmayı değerlendiren Endeksa.com Genel Müdürü Görkem Öğüt, “Pandemi ile başlayıp sonrasında Döviz kurunda yaşanan hareketlenmeler ve enflasyonun artması sonucu Kira fiyatları son bir yılda ülke genelinde yüzde 155, iki yılda yüzde 258 arttı. Ortalama kira ise 6 bin 520 TL oldu. Son dönemde kiralarda artışın hız kestiğini görüyoruz. Nisan, mayısta aylık yüzde 15-17 artışlar görmüşken, geldiğimiz noktada aylık yüzde 4-5 seviyesinde artış oluyor. Önümüzdeki dönemde de kiraların düşmesini beklemiyoruz fakat geçtiğimiz dönemdeki gibi yüksek artışlar da olmayacaktır” dedi.


Geri Dön