02 / 05 / 2024

Ev kirası vergisi nasıl ödenir?

Ev kirası vergisi nasıl ödenir?

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak vergiye tabi tutuluyor. Peki, ev kirası vergisi nasıl ödenir?



Ev kirası vergisi nasıl ödenir?

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor. Elde edilen bu gelirler için belli koşullarda kira gelir vergisi ödeniyor.


Vergini mükellefi, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları oluyor.


Vegilendirme için her sene istisna bedeli belirlendiyor. Elde edilen kira gelirlerinin bu bedelden yüksek olması halinde vergi ödemesi yapılıyor. Buna karşın istisna bedelinden düşük gelir elde edenler vergiden muaf oluyor.


Vergi, gelirin elde edildiği yılı takip eden sene içerisinde iki taksit halinde ödeniyor. Vergi için öncelikle beyanname veriliyor.


Ev kirası vergisi beyannameleri, 25 Mart 2015 tarihine kadar veriliyor. Beyannameler, vergi dairesine verilebildiği gibi, internet üzerinden online bir şekilde de verilebiliyor.


Bu Sistem’i kullananların internet üzerinden beyannamesini onaylayıp göndermeleri durumunda tekrar vergi dairesine gidilmesi gerekmiyor.


Onaylayıp gönderilen beyannamede herhangi bir hata yapılması durumunda, bu hatayı düzeltme beyannamesi ile düzelterek tekrar sistem üzerinden göndermek mümkün olabiliyor.


Ev kirası vergisi nasıl ödenir?

Ev kirası vergisi ödemeleri 2 eşit taksit halinde yapılıyor. Verginin ilk taksit ödemeleri 31 Mart'ta sona eriyor. İkinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılıyor.


Meskenlerde 3.300 TL; İşyerinde ise 27.000 TL'den yüksek gelir elde eden kimseler ödemelerinde gerçek veya götürü gider yöntemlerinden birini seçerek ödeyecekleri vergide birtakım indirimler yapabiliyor.



Ev kirası gelir vergisi hesaplama 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön