27 / 04 / 2024

Ev kredisi nasıl çekilir?

Ev kredisi nasıl çekilir?

Konut kredisiyle ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar, ev kredisinin nasıl alınacağını merak ediliyor. Peki ev kredisi nasıl alınır? Ev kredisi alınırken nelere dikkat edilir? İşte detaylar...



Konut kredisi kullanarak ev almak isteyen çok sayıda vatandaş çoğu zaman nasıl kredi çekeceğini bilemiyor. Akşam'da yer alan habere göre; konut kredisi çekerken bir takım hususların yerine getirilmesi gerekiyor. İşte konut kredisi çekerken dikkat edilmesi gereken hususlar...

Konut kredisi kullanmak isteyen kişilerin satın almak istedikleri konutun tapusu ile kredi kullanmak istedikleri bankanın şubesini ziyaret etmeleri yeterlidir. Banka başvuru sırasında ilk olarak konut kredisi başvuru formu doldurmanızı talep eder. Sonrasında kimlik numarası bilgisi üzerinden kredi notu ve kredi sicili sorgulaması yapılarak kredi için uygunluk değerlendirilmesi yapılır.

Yeterli bulunmanız halinde banka konut kredisi ekspertiz ücreti ister ve bu ücreti ödemeniz halinde konut kredisi eksper raporu çıkartılarak konutun değeri belirlenerek bu değer üzerinden maksimum yüzde 80 oranında kredi kullanmanıza onay verir. Geriye kalan yüzde 20 'lik tutar ise konut kredisi peşinatı olarak sizden tahsil edilir. Genelde konut kredisi onay süresi 3-4 iş günü arasında değişmekte olup konut kredisi ekspertiz işlemi daha kısa sürede tamamlanırsa 1-2 gün içinde dahi yapılabilmektedir.

Ev kredisi nasıl çekilir?

Sonrasında banka satış sürecini başlatır ve tapu dairesinden randevu alınarak bankanın avukatı ile birlikte konut kredisi kullanmak isteyen kişi ile satışı yapacak olan kişi ile birlikte tapuya gidilerek satış yapılır. Banka avukatı bu sırada tapu kütüğü kaydına banka adına tapuya ipotek şerhi koydurulur ve konut kredisi borcu bitene kadar tapuya ipotek şerhi uygulanmaya devam eder.

Her bankanın uyguladığı koşullar farklı olmakla birlikte genelde tüm bankaların ortak olarak aramış oldukları konut kredisi koşulları  da bulunmaktadır. Örneğin kredi çekilerek satın alınmak istenen konutun tapusunun olması tüm bankalar tarafından aranılan şartlardan biri oluyor. Yine konutun iskanının bulunması, kredi çekmek kullanmak isteyen kişinin yüksek kredi notu ortalaması bulunması, temiz bir kredi sicili bulunması, maaşı ile kullanmak istediği kredi notu ortalamasının arasında yarı yarıya oran bulunması talep edilen ortak şartlarındandır.

Konut kredisi faizleri Ağustos ayının ilk haftasında ne oldu?


 


Geri Dön