29 / 11 / 2024

Ev sahibi düzenli ödeyen kiracıyı seçti!

Ev sahibi düzenli ödeyen kiracıyı seçti!

Geçmiş dönemde suistimallerle karşılaşan ev sahipleri yeni kiralamalarda kontralardaki tahliye maddelerini de sıkılaştırıyor ve iki ay üst üst ödeme yapmayana tahliye istiyor




Ev sahipleri kira ödemelerinde suistimallerin artmasıyla birlikte fiyat hassasiyeti yerine ödemesini düzenli yapan kiracıyı seçiyor


Eylül ayıyla birlikta kira piyasası da hareketlenmeye başladı. Ev sahipleri ise bu dönemde geçmiş dönemlere göre daha hassas davranıyor. Fiyatlar yerine ödemesini düzenli yapan kiracıyı tercih ediyor. Geçmiş dönemde suistimallerle karşılaşan ev sahipleri yeni kiralamalarda kontralardaki tahliye maddelerini de sıkılaştırıyor ve iki ay üst üst ödeme yapmayana tahliye istiyor.

Ev sahibi düzenli ödeyen kiracıyı seçti
Kiralamaların en çok arttığı eylül ayında kiracılarla ev sahipleri arasındaki ilişki artık fiyattan çok güven üzerine kuruldu. Ev sahipleri artık biraz daha fazla fiyat veren kiracı yerine kirasını düzenli ödeyeni tercih ediyor. Yazın bitmesi, okulların açılması ile birlikte kira piyasası da hareketlendi. İstanbul’un gelişen ve gelişmekte olan bölgelerinde kiralarda geçen yıla göre fiyatlar büyük oranda aynı kalırken ev sahiplerinin krizdeki direnci kırıldı. Beşiktaş, Mecidiyeköy gibi İstanbul’un en merkezi yerlerindeki kiralar büyük oranda aynı kalırken Ataşehir gibi son dönemde hızla gelişen bölgelerde ise kira fiyatlarında yüzde 8 ile 10 arasında artışlar dikkati çekti.

Kiracıların suistimalleri arttı
Bu dönemde ev sahipleri ile kiracılar arasındaki ilişkide en önemli nokta ise güven üzerine kuruldu. Özellikle de kriz döneminde kira kontratlarını suistimal eden ve ev sahiplerini zor durumda bırakan kiracılar arttı. Ev sahipleri bu dönemde birkaç yüz milyonluk fiyat farkları yerine kirasını düzenli ödeyebilecek kiracıları tercih etti. Suistimaller nedeniyle kira kontratlarını da bu dönemde daha sıkı hale geldi.

Kira kontratları sıkılaştırılıyor
Örneğin kiracıların kirayı ödememesi riskine karşılık kontratlarda “iki ay üst üste kira ödenmediğinde tahliye edilir” maddesi ekleniyor. Emlak uzanarı “Bu maddeyi bile suistimal ederek bir ay ödeyip bir ay ödemeyenler oluyor” diyor. Bunun yanı sıra bazı uzmanlar da kirasını düzgün ödeyen kiracıların azaldığına dikkat çekerek “Kiracı kirasını düzenli ödüyorsa kontratı yenileme döneminde ev sahibi kiracının talebini geri çevirmiyor.” diyor.

Bunun yanı sıra bu dönemde en fazla kira talebi Beşiktaş, Mecidiyeköy gibi merkezlerde yaşanıyor. Metrobüs, metro gibi ulaşım akslarına yakın olan bu bölgelerin yanı sıra de Anadolu Yakası’nda Ataşehir gibi arzın piyasaya sunulduğu bölgeler bu tepinten nasibini aldı.

Tolga Uğurlaş Remax Alfa - Ofis sahibi (Beşiktaş-Ulus)
‘Ev sahiplerinin direnci kırıldı’
Fiyatlar kriz nedeniyle gerilemeye başlamıştı. Ev sahipleri ise bu dönemde kriz dönemine göre pazarlığa açık durumdalar. Çünkü bu bölgede daireler bir iki ay boş kaldığında zaman bile kayba neden oluyor. Ev sahipleri geçen sene daha dirençliydiler. Piyasadaki alım gücünü gördüler. Bunun yanı sıra fiyatlarda 2008 yılından bu yana şişme vardı. Şimdi fiyatlar oturmuş oldu. Yıldız Beşiktaş- Çarşı bölgesinde geçen senelerde 1600-1700 TL’lik daireler kiracı çıktıktan sonra 1400 - 1500’ye veriliyor. Bu sene Beşiktaş bölgesi kiralamalarda en hareketli bölge oldu. Metrobüsle birlikte hareketlilik de arttı. Kiralar da 800-1100 TL’den başlıyor. Emlak piyasası bu aylarda iyi gidiyor. Ekim- Kasım’a kadar böyle devam eder. Sonra düşüş başlar. Ekim sonuna kadar kiralanmayan dairede ev sahibinin direnci de kırılmış oluyor.

Nurtaç Muştu Remax Bento - Ofis sahibi ( Mecidiyeköy- Şişli)
‘Fiyattan çok düzenli ödeme önemli hale geldi’

Ev sahipleri artık kiranın miktarından çok düzenli ödenmesine dikkat ediyor. Çünkü kirasını düzenli ödeyen kiracıların sayısında düşüş var. Biz de bu nedenle kira konratlarındaki tahliye maddelerini ağırlaştırdık. Bizim çalıştığımız bölge olan Şişli- Mecidiyeköy’de bu suistimal oranı çok yüksek. Bu nedenle iki ay üst üste kirasını ödemeyene tahliye maddesi ekledik. Ancak insanlar bunu bile bir ay düzgün ödeyip ertesi ay gecikmeli ödeyecek şekilde suistimal ediyor. Mal sahiplerini mağdur eden kiracı sayısında bu sene çok artış oydu. Biz artık sadece kiralama değil kiranın takibini de yaptığımız ve bu işleri en az hukukçular kadar takip ettiğimiz için doğru kiracıyı bulmak daha da önemli hale geldi.

Berk Algan Century 21 Beta - Broker (Ataşehir)
Ataşehir’de az arttı kiralar % 10 yükseldi’

Eylül ayıyla beraber kiralamalar hareketlendi. Ataşehir bölgesinde konut arzının artması ve doluluğun sağlanmasıyla paralel olarak rayiçler yükselmeye başladı. Kiralar da bu bölgede geçen seneye oranla yeni konutlarda yüzde 10-15 oranında yükseldi. Bölge bilinirliğinin çok üst düzeye varmış olması da bunda etkili. Bölgede 1+1 daireler 1100-1200 TL’den başlayıp 4+1’ler 2 bin 500 -3 bin TL’ye kadar çıkıyor. Ev sahiplerindeki en büyük değişim ise geçtiğimiz yıllarda yaşanan ciddi kira artışları yerine daha düşük kira oranlarını kabul etmelerinde yaşanıyor. 100 liralık bir daire kira kontratı yenileme döneminde ev sahibi 1200-1300 TL’nin altına inmezken şimdi 1080 TL’ye razı olabiliyor.

Haluk Yıldırım
‘Bahçeşehir’de fiyatlar değişken’
Bahçeşehir’de fiyatlar çok değişken bir hale geldi. Yeni projelerde fiyatlar yüksekken eski konutlarda düşük kaldı. Özellikle okulların açılmasına yakın dönemde talep arttı. Tercih genelde yeni projelerde oldu. Yeni konutlarda kiralar 1100- 1300 TL arasında. 2. etapta yeni yapılan toplu konutlarda ise 3+1’ler 750 TL’den başlayıp 1200 TL’ye kadar çıkıyor. Bahçeşehir’in içinde ise bu oranlar daha da düşük. Ev sahipleri ise fiyatlarda daha esnek davranıyor. Bahçeşehir’de çok fazla yeni proje ve arz olduğu için 1400 TL’den aşağı inmeyenler fiyatlar 1100 TL’ye bırakabiliyor.
Dilek TAŞ/Sabah Emlak 


Geri Dön