27 / 04 / 2024

Ev sahibi olmak artık orta gelirli için imkânsız!

Ev sahibi olmak artık orta gelirli için imkânsız!

Kredi maliyetlerinin artması vatandaşları çok fazla etkilediğini belirten CHP Milletvekili Türker Ateş, "Ev sahibi olmak orta gelirli için de imkânsız hale geliyor.



CHP Bolu Milletvekili ve TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu Üyesi Türkeş Ateş, konut satışı ve konut kredi hacmi verileri hakkında açıklamada bulundu. Buna göre yapılan açıklama kapsamında toplam konut kredisi büyüklüğünde 2014-2018 zamanında yaşanan artışın ekonomide yaşanan kur şoku ile ağırlaşan sorunlar ile beraber tersine döndüğünü bildiren Ateş, Bankacılık Denetleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre bu sene mart ayının ilk haftası itibarı ile 439 milyar liraya ulaşan konut kredi hacminin de senelik oranda yüzde 18,6 oranındaki artığını belirtti.

ekonomim.com'da yer alan habere göre; Ateş; “Rakam enflasyondan arındırıldığında yüzde 29 oranında sert bir daralma mevcut. Mart 2022-2023 döneminde de konut kredilerinin büyüklüğü reel olarak yüzde 20 azalmıştı. Öte yandan piyasadaki daralmanın sürpriz olmadığı ortada. Bankaların konut kredisine uyguladığı ortalama faiz oranı Haziran 2023’ten bu yana yüzde 18’den yüzde 41’e ulaştı. Bazı kampanyalarla faizin aşağıya çekildiği izleniyor ancak faizin yanı sıra artan konut fiyatları ve düşen alım gücü nedeni ile konut krizi artık daha derin.”

BAKAN ŞİMŞEK HAYAL DAĞITIYOR

Ateş, şubat ayında konut satışları artsa da ipotekli satışlarda gerilemenin sürdüğünü kaydederek, “Yükselen kentsel dönüşüm ihtiyacına rağmen Mart 2024 itibarıyla bankalarca vatandaşlara kullandırılan konut kredisi tutarı reel bazda keskin biçimde düştü. Yıllık gerçekleşen yüzde 29’luk daralma, tarihi gerilemelerden biri oldu. Kredi maliyetleri vatandaşın gücünü çok aşıyor. Ev sahibi olmak orta gelirli için de imkânsız hale geliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise konuta erişimin 2026’da enflasyonun tek haneye inmesi ile kolaylaşacağını kaydederek hayal dağıtıyor.” diye konuştu.

Ev sahibi olmak artık orta gelirli için imkânsız!

Ateş, şunları ifade etti; “Konutun yatırım aracı haline gelmesi sıkıntılı iken devletin kısıtlı üretimi kapsamında kiralık ev arzı için bu da gerekli. Öncelikle sağlıklı bir planlama yapılması ihtiyacı ortada. Reel konut fiyatları gibi kiralar da yılık bazda şimdilerde gerilese bile halen çok yüksek. Özellikle büyükşehirlerde memurundan işçisine, emeklisinden öğrencisine mağdur olan vatandaş iktidardan palyatif önlem değil artık kalıcı çözüm bekliyor.”

Ülkenin önemli bir kısmında kentsel dönüşüm ihtiyacı büyük ve acil iken konut kredisine erişimin zorlaşmasının büyük bir darboğaz yarattığını ifade eden Ateş, bu kapsamda yalnızca İstanbul özelinde hayata geçirilen "Yarısı Bizden" kampanyasının bir "seçim yatırımı" olarak gözüktüğünü ve kampanyaya mevcut ekonomik şartlarda başvuru sayısının sınırlı kalmasını istediklerini söyledi.

Öte yandan Ateş, “Konut ihtiyacı artarken sektör de zorda. Geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğinden itibaren yapı ruhsatı verilen daire sayısının yeniden artışa geçmesi arzda deprem bölgesi ile sınırlı bir hareketlilik olduğunu teyit ediyor. Nitekim konut piyasasındaki gerilemeyle ülke genelinde çok sayıda yapı müteahhidi iflasın eşiğinde ve sektörün takipteki kredi oranı yükseliyor.” dedi.

15 yıl vadeli ilk evim konut kredisi çıktı mı, şartları neler?

89 bin TL’ye müstakil ev sahibi olabilirsiniz!

Emlak Konut GYO Majör Gölyaka 2. etap satışta! Dev projede yüzde 10 peşinatla konut fırsatı! 

Ziraat Bankası'ndan 11.502 TL taksitle 1.5 milyon TL konut kredisi kampanyası!

Konut fiyatları düşecek mi? Yeni ev almak isteyenler dikkat!


 


Geri Dön