04 / 05 / 2024

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! İstanbul ve Ankara’da çok konuşulacak düşüş!

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! İstanbul ve Ankara’da çok konuşulacak düşüş!

Konut sahibi ve kiracılar arasında yaşanan zam anlaşmazlığı artık arabulucularla anlaşmayla sonuçlanıyor. Peki, adliyelerdeki dava dosyaları ne durumda? Arabuluculuk sistemi nasıl işliyor? İşte detaylar...



Ev sahibi ve kiracılar arasından uyuşmazlıklar anlaşmayla sonuçlanıyor. Geçtiğimiz ay kira uyuşmazlığı için uygulanmaya başlanan yeni arabuluculuk sisteminde şu ana kadar anlaşma sayısı ne kadar oldu? Kira davalarında bir düşüş var mı? İşte detaylar...

Milliyet’in haberine göre, Arabulucu Avukat Umut Metin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Kira davalarında çok önemli oranda bir düşüş görülüyor. Öyle ki aylık 20 bin kira davası sayısı artık eskilerde kaldı. Arabuluculuğun uygulanmaya başladığı 01 Eylül tarihinden itibaren Türkiye’de açılan dava sayısı toplamı 3 bin 15’tir. Bu sayıya 6 haftada ulaştığımız hesap edilirse kira sorunlarında arabuluculuk öncesi ayda 20 bin olan dava sayısının 2 bine indiği görülür. Kira davalarında yüzde 90 bir azalma oldu.”

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! İstanbul ve Ankara’da çok konuşulacak düşüş!

‘10 BİN UYUŞMAZLIK DAHA ÇÖZÜLEBİLİR’

“Toplam anlaşma rakamı 6 haftada 7 bine kadar çıktı. Arabuluculukta toplantı süresi bir aydır. Bu yüzden, şu an toplantıları süren binlerce kira probleminde de anlaşma yaratılacağını tahmin ediliyor. Önümüzdeki 2 hafta içinde 10 bin kira uyuşmazlığını arabuluculukla anlaşma ile sonuçlandırabileceğimizi düşünüyorum.”

'ANLAŞMA VARSA DAVA OLMAZ’

“Yeni sistemi “Türk Modeli Arabuluculuk” olarak adlandırıyorum. Toplumumuzda aslında var olan anlaşma talebini, problemleri dava dışında çözüm kültürünü var eden bir bakış bu. Bu sayede, taraflar iletişim kuramayınca ya da kendi görüşmelerinde anlaşamayınca yalnızca davaya müracaat etmek şeklindeki tek çare yerine artık arabulucularla hukuken güvenilir bir ortam yaratılıyor. Şu önemli ki arabuluculukta anlaşma varsa artık dava olmaz.”

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! İstanbul ve Ankara’da çok konuşulacak düşüş!

‘ANLAŞMA ORANI YÜZDE 70’

“Türkiye’de arabuluculukta anlaşma oranı ortalaması yüzde 70 civarındadır. İhtiyarı arabuluculukta bu oran daha da fazladır. Yani taraflar arabulucuya gitmek için dava şartı olması haricinde kendileri müracaat ediyorsa, burada anlaşma ihtimali artmaktadır. İşçi-işveren anlaşmazlıkları, kira uyuşmazlıkları, ticari uyuşmazlıklarda, alacak-verecek tartışmalarında örnek anlaşmalar oluşturmaktayız. Bu durum toplumsal barışı da kuvvetlendiriyor. Yakın zamanda ortaklıklara yönelik problemlerde de daha çok arabuluculuk anlaşması üretildiğine şahit olacağız.”

‘DAVA SAYILARINDA DÜŞÜŞ DEVAM EDER’

“Dava sayılarındaki düşüş yıl sonuna kadar da 2024’te de sürer. Özellikle kira problemlerinde sorunun temeli mali olsa da çözümünü adliyede aramak yerine, kiracı ve konut sahibini anlaştırmak önemlidir.”

Milyonlarca tapu sahibini yakından ilgilendiriyor! O ödemeler için geri sayım başladı!

2023  TOKİ  Hatay konut başvurusu başladı mı? Başvuru şartları neler?  

Arabası olanlar resmen vergi yükü altında ezilecek! Tam 1 trilyon TL vergi ödenecek!

Geri Dön