27 / 04 / 2024

Ev sahibinin sorumlulukları nelerdir? 

Ev sahibinin sorumlulukları nelerdir? 

Ev sahibinin, kanunen kiracılara birçok sorumlulukları vardır. Bu sorumluluklar sayesinde kiracılar, evde ikamet etme haklarından daha iyi şekilde yararlanabilir. Peki ev sahibinin sorumlulukları nelerdir ve neleri yerine getirmekle yükümlüdürler? İşte tüm bunların yanıtları...



EV SAHİBİNİN SORUMLULUKLARI NELERİ KAPSAR?

Ev sahibinin yükümlülükleri kanunen belirlenerek düzenlenmiştir.  Kanun tarafından belirlenen çerçevede ev sahibinin sorumlulukları aşağıdaki şekillerde sıralanmıştır:

  • Ev sahibi, kullanım ve zamanın etkisi altında meydana gelen normal aşınma ve yıpratma dışındaki tüm zararları karşılama yükümlülüğüne sahiptir.

  • Kiralama sözleşmesinin geçerli olduğu süre boyunca, kiralanan evin kiracıya teslim edildiği durumuyla aynı şekilde korunması gerekir. 

  • Ev sahibi, konut sigortası, emlak vergisi gibi zorunlu giderlerin düzenli olarak ödenmesinden sorumludur.

  • Kiralanan evde, kiracının yaşamını olumsuz etkileyebilecek kusurlar ortaya çıkarsa (örneğin, arızalı bir kombi, tam olarak kapanmayan bir daire kapısı, su sızdıran boru gibi durumlar), bu kusurların derhal giderilmesinden ev sahibi sorumludur.

  • Eğer bu tür kusurlar kiracının yaşamını olumsuz etkiler ve zarara neden olursa, ev sahibi kiracının maruz kaldığı zararı tazmin etmekle yükümlüdür.

 Ev sahibinin sorumlulukları nelerdir? 

KİRA SÖZLEŞMESİNE GÖRE EV SAHİBİNİN SORUMLULUKLARI NELERDİR?

Kira sözleşmeleri, kiralama süreci boyunca her iki tarafın haklarını ve sorumluluklarını koruma altına alan belgelerdir. Sözleşmeler genellikle tarafların taleplerine göre özelleştirilir. Ancak, yasalara aykırı hükümler içermediği sürece genellikle standart bir yapıya sahiptir. Sözleşme maddeleri, yasalar tarafından sağlanan koruma altında bulunur. 

  • Ev sahibi, kira sözleşmesinde belirtilen tarihte kiracıya evi teslim etmekle sorumludur. Bu, kiracının anlaşmaya uygun olarak mülkü kullanabilmesi için önemlidir.

  • Еğer ev eşyalı olarak kiraya verilmişse, ev sahibi bu eşyalarda meydana gelen zararları karşılamakla yükümlüdür. Bu, eşyaların kullanımı sırasında oluşabilecek aksaklıkların ve hasarların onarımını içerir.

  • Kiracı, sözleşme süresince evi bulduğu şekilde koruma yükümlülüğüne sahiptir. Kiracı, sözleşme sona erdiğinde evi başlangıçtaki durumuna uygun şekilde teslim ederse, ev sahibi kiracının ödediği depozitoyu iade etmekle yükümlüdür. 

  • Каnuna göre ise ev satışı durumunda kiracıya bunun 1 ay içinde bildirilmesi gerekir. Kentsel dönüşüm durumu da kiracıya önceden bildirilmesi önemlidir. 

Konut kredisi faizleri neye göre belirlenir?

Kiracı evden çıkarken badana yapmak zorunda mı?

Süresiz kira sözleşmesi feshi nedir?


Geri Dön