02 / 05 / 2024

Ev sahipleri arayış peşinde! Ev sahiplerinde kiralara asgari ücret ayarı...

Ev sahipleri arayış peşinde! Ev sahiplerinde kiralara asgari ücret ayarı...

Son zamanlarda ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan sıkıntılar gündemi çok faza meşgul ediyor. Buna göre, ev sahipleri kira rakamlarına ek zam yapabilmek için çeşitli yollar aramaya başladılar. İşte haberin detayları...



Daha henüz asgari ücret zammı kesinleşmeden ev sahipleri, kiracıların kapısını ek zam çalacak gibi gözüküyor. Bu kapsamda, ev sahiplerinin kiralara uyguladıkları zamlar büyük tartışma yaratarak gündem olmaya devam ediyor. Bu süreçte daha çok kira geliri isteyen bazı  ev sahipleri de  kanun ne de hukuk tanıyorlar. Ev sahiplerinin yüzde 25 kira zammı sınırlamasına uymak zorunda olmalarına rağmen kiracılardan şimdi de ek zam istemeye başladıkları kaydedildi. Bu zamma da asgari ücrete yapılacak olan zam bahane olarak sunulmaya başlandığı belirtildi.

ASGARİ ÜCRETE YAPILACAK ZAM EV SAHİPLERİNİN GÜNDEMİNDE 

Asgari ücrete yapılması planlanan zam en düşük olarak yüzde 40 olması istenirken ev sahipleri bu zammı merak ile bekliyorlar. Kiracıların kapısını zam olarak çalan ev sahipleri yüzde 25 kira zammının yetmeyeceğini kaydederek daha yüksek zam talebinde bulunabiliyorlar. Kiracılar ise ne yapacaklarını bilmiyorlar. Bu talep kapsamında kiracıların bazıları zorunlu olarak zam teklifine boyun eğerken yasal haklarını bilen kiracılar ise uyanık ev sahiplerine geçit vermiyorlar.

Ev sahipleri arayış peşinde! Ev sahiplerinde kiralara asgari ücret ayarı...

YÜZDE 25'TEN FAZLA ZAM YAPAMAZ

Bu süreçte, ev sahipleri kira fiyatlarına yüzde 25'ten çok zam yapamazlar ve ne gerekçe ile olursa olsun yasalara uygun bir şekilde ev sahibi kiracısından yüzde 25'ten fazla zam talep edemeyecekleri kaydedildi. Bu oranın geçilmesi ile yapılacak kira zammı yasal olmayacaktır. Kiracı da yüzde 25'ten çok olan zam talebini kabul etmek istemeyebilir.  Buna göre, ev sahibi kiracının bu zammı kabul etmemesi halinde de herhangi bir işlemde bulunamaz. Mahkemeye bile gitse haksız çıkacak olan ev sahibi yüksek oranlı zam uygulaması yapamaz.

KİRAYA EK ZAM YAPILMAZ

Kira rakamlarına  ek zam yapmak isteyen ev sahipleri de maalesef yasalara uymuyorlar.. Bir kira sözleşmesi senesinde de  kira rakamlarına  ek zam yapılamaz.  Kira zammının tarihi kira sözleşmesi ile yenilenir ve o tarihin dışında da  ek zam ile kiracıya talep edilemez.

Ev sahibi depozitoyu geri vermezse ne yapılabilir? İşte 6 soruda tüm detaylarıyla!

Ev sahibi ve kiracılar dikkat: Kira anlaşmazlıklarında yeni çözüm!

Ev sahibi kiracıyı 'Ben oturacağım' diye çıkarıp evi başkasına kiralayabilir mi? Bu durumda kiracının hakları nedir?

Tek ev sahibi olanlar dikkat! 


 


Geri Dön