21 / 12 / 2024

Ev sahipleri de kiracılar da gözünü dört açsın! Faizle tazminat davası açılabilir! Takibi elden bırakmayın!

Ev sahipleri de kiracılar da gözünü dört açsın! Faizle tazminat davası açılabilir! Takibi elden bırakmayın!

Kahramanmaraş depremi on ili birden etkiledi ve büyük yıkımlar meydana geldi. Bu noktadan sonra binalarınızın sağlam olup olmadığını öğrenmek sizin elinizde! İşte detaylar!



İstanbul depreminden önce binaların depreme dayanıklı imar planlarının olup olmadığı gündemi meşgul ediyor. Binalarının depreme dayanıklı olup olmadığını test etmek için yapı denetim raporlarına başvuranlar, olduğu gibi sonucun olumsuz çıkacağını düşünüp, karşı nasıl bir yol izleyeceklerini bilmedikleri için raporu istemeyenler bir hayli çok.

Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Yılmaz, yurttaşların böyle bir zamanda ne yapılması gerektiğine dair açıklamalarda bulundu.

MÜTEAHHİT HER DURUMDA SORUMLUDUR!

Yapılan yapı denetim raporu sonucunun ‘depreme uygun değil’ çıkması ile müteahhitlerin tazminat sorumluluğunun olduğunu dile getiren Dr. Yılmaz, bu konu hakkında,

“Müteahhit denilen yani taahhüt eden ‘Vatandaşa sana sağlam, dayanıklı, güzel, depreme dayanıklı ve imar kurallarına uygun olarak teslim edeceğim’ diyen kişidir. Taahhüdünü yerine getirmeyen, hukukta ‘ayıplı mal’ olarak tabir edilen deprem yönetmeliğine ve imara uygun olmayan bina satışında bulunan müteahhide karşı tazminat davaları açılabilir. Bu tür davalarda müteahhit kusurlu da olsa kusursuz da olsa sorumlu kabul edilir. Borçlar Kanunu 49’uncu maddede ‘İhmal veyahut kusur ise zararı karşılamakla mükelleftir’ deniliyor. Borçlar Hukuku'nda bina sahibinin sorumluluğuna ‘kusursuz sorumluluk’ denir.

KİRACILAR EV SAHİPLERİNDEN TALEP EDEBİLİR!

Dr. Yılmaz böyle bir süreçte kiracıların izlemesi gereken yolun ise şu olduğunu belirtti;

“Belediyeler, çeşitli örnekler alarak binaları test ediyor. Hatta Büyükşehir Belediye başkanının bir açıklaması ışığına; belediyenin binaların sağlamlığına dair yapmak istediği çalışmalar çerçevesinde binalardan örnek alınması gerekmektedir. Bina sahiplerinin yüzde 70’i belediye çalışanlarını kendi dairlerine sokmuyor. Bundan dolayı bunlar hemen olabilecek şeyler değildir. Ev sahipleri kiracılarına bu tür belgeleri vermek istemez, vermeyebilir.

Kiracılar, ‘oturduğum ev depreme dayanıklı mı, değil mi? Bu konuda bana bilgi verebilir misin? Nedeni de benim canım tehlikede’ diyerek ev sahiplerinden bunu isteyebilir. Ev sahipleri de bu raporları kiracılarına vermekle yükümlü, vermeleri gerekir. Vermedikleri zaman mahkeme kanalı ile bunların istenmesi ve bir delil tespitinin yaptırılabilmesi de mümkündür. Sulh mahkemelerine, ‘benim binam sağlam mı, bu konuda delil tespiti istiyorum’ diyerek müracaat edilmesi gerekmektedir."

TBMM 16 bin personel alacak! Üstelik KPSS şartı olmadan! Bu fırsatı kaçıran dizlerini döver!

Vodafone yeni personellerini arıyor! Yüksek maaşla hemen işe başlayın!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön