28 / 04 / 2024

Ev sahipleri ve kiracılara tebligat uyarısı: Arabuluculukta sakın gözden kaçırmayın! 

Ev sahipleri ve kiracılara tebligat uyarısı: Arabuluculukta sakın gözden kaçırmayın! 

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, kiracı ve ev sahibi arasındaki anlaşmazlıklarda arabuluculuk düzenlemesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve tebligat detayına dikkat çekti. İşte ayrıntılar..



Kira, kat mülkiyeti, komşu hakkı ve ortaklığın giderilmesinden ortaya çıkan anlaşmazlıklar dava şartı olarak arabuluculuk uygulaması, 1 Eylül'de resmen yürürlüğe alındı. 

Arabuluculuk uygulamasının devreye alınmasının ardından, İstanbul Adalet Sarayı'nda yer alan arabuluculuk merkezlerinde yoğunluklar yaşanmaya başlandı. 

Ev sahipleri ve kiracılara tebligat uyarısı: Arabuluculukta sakın gözden kaçırmayın! 

ANLAŞMAZLIKLARIN YÜZDE 50'Sİ ÇÖZÜLECEK 

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konuya ilişkin son dakika açıklamalarında bulundu. Mustafa Hakan Özelmacıklı, açıklamasında "Özellikle 1 Eylül tarihi itibarıyla başta kira anlaşmazlıkları olmak üzere arabuluculuk bürolarına yoğun başvurular yaşanıyor" ifadelerine yer verdi ve sürecin dava açma şartından önce arabulucuya gidilmesini zorunlu kılması sebebiyle tüm dava süreçlerini kapsayacak bir durumda olduğunun altını çizdi. 

"Bu çerçevede aslında sürekli incelediğimizde gayrimenkul davalarında yüzde 50 seviyesinde bir davanın aslında bu çerçevede çözüme kavuşacağını düşünüyorum" diyen Özelmacıklı, arabuluculuk sisteminin sadece tarafları bir araya getirmek ve bu çerçevede aslında çalışmalar yapmak durumunda olduğuna dikkat çekti. 

Ev sahipleri ve kiracılara tebligat uyarısı: Arabuluculukta sakın gözden kaçırmayın! 

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Arabulucu bu noktada karar veren kişi değil, iletişimin kurulması bile tarafsızlığın çözümünde önemli bir fayda sağlayacak gibi gözüküyor. Ama şu an için kanunen yüzde 25 sınırlaması olması, arabulucunun bu çerçeve dışına çıkamayacak olması kira anlaşmazlıklarında mal sahibi, kiracı ilişkilerinde çok olumlu sonuçlar beklemememizi gösteriyor" diyerek iki saatlik ücretin Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılandığını vurguladı. 

Anlaşma durumu olursa ücreti tarafların eşit şekilde ödediğini aktaran Özelmacıklı, "Bizim vatandaşlara tavsiyemiz mutlaka arabuluculuk görüşmelerine katılmalarıdır. Mazeretsiz katılmayan taraf dava açıldığı takdirde yargılama giderlerinin tümünden sorumlu tutuluyor" açıklamasında bulundu.

Ev sahipleri ve kiracılara tebligat uyarısı: Arabuluculukta sakın gözden kaçırmayın! 

TEBLİGAT KONUSU DÜZENLENMELİ 

Arabuluculuk sisteminin, işçi, işveren anlaşmazlıkları başta olmak üzere yoğun olarak kullanıldığına vurgu yapan Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Ama gayrimenkulde daha çok kat mülkiyeti kanunundan kaynaklanan uyuşmazlıklar, taşınmazların paylaştırılmasındaki uyuşmazlıklara hızlı çözüm olacak gibi görünüyor" ifadelerine yer verdi. 

Özelmacıklı, konuya ilişkin "Burada taraf sayısı arttıkça ve soy ilişkisi genişledikçe özellikle bu 1 aylık süreler çerçevesinde verilen süreler arabulucular için yeterli olmuyor. Sadece tebligatların ulaşması, mesela yurt dışında yaşayanlar varsa uzun zaman alıyor" açıklamasında bulundu ve bu nedenle düzenlemeye ihtiyaç olduğunun altını çizdi. 

Özelmacıklı, "Bu konuda tebligat kanununda yapılacak bazı düzenlemelere ve bu süreler çerçevesinde taraflara davet yazılarının ulaştırılmasında günümüz teknolojik imkanlarını kullanmaya ihtiyaç var" dedi ve örneğin bir davada bir tarafın Almanya'da olduğunu, tebligatın iletilme süresinin hızlı ilerlemediğini belirtti. 

Gayrimenkul uzmanı Özelmacıklı, söz konusu açıklamasını "Aslında dava açmanın ön şartı olduğu için sadece kira konusunda 2022’de 10 binin üzerinde dava açılmıştı. Benim tahminim yıl sonuna kadar 20 bin uyuşmazlık arabulucuya sevk edilecektir" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

SSK, Bağ-Kur, 4C, EYT’lisine yeni hafta müjdesi! Cepleri dolduracak 7500 TL maaş + promosyon hesaplara hemen yatacak!

Konut sorununa yeni yasa geliyor: Hazine arazileri imara açılacak, ev fiyatları düşecek!

TOKİ Kayabaşı projesi yarın ihaleye çıkıyor! Fenertepe'ye tam 306 yeni konut geliyor!


Geri Dön