27 / 04 / 2024

Ev sahiplerinden kiracıların oturma süreleri 3 yıla düşürülsün talebi! EVSİAD 25 maddede nedenini açıkladı!

Ev sahiplerinden kiracıların oturma süreleri 3 yıla düşürülsün talebi! EVSİAD 25 maddede nedenini açıkladı!

EVSİAD, ev sahiplerine karşı bir algı çalışması yapıldığını ileri sürerek, kiracı anlaşmazlıklarına çözüm olabilecek tavsiyeleri açıkladı. İşte EVSİAD'ın 25 maddelik açıklaması...



EVSİAD (Ev Sahipleri Dayanışması) Oluşumu, ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıkları ile ilgili X sosyal medya hesabından önemli bir paylaşımda bulundu. 

Son günlerde ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar sık sık gündem oluyor. Kiraya yüzde 25 zam sınırı uygulamasının ardından, söz konusu anlaşmazlıklar katlanarak arttı. 

Ev sahiplerinden kiracıların oturma süreleri 3 yıla düşürülsün talebi! EVSİAD 25 maddede nedenini açıkladı!

EVSİAD, ev sahiplerine karşı bir algı çalışması yapıldığını ileri sürerek, tespit ve önerilerde bulundu. Söz konusu paylaşımda "Ev sahibi hakkında herkes konuştu ev sahibi hariç. Sıra bizde" denildi. 

EVSİAD'dan konuyla ilgili yapılan paylaşımda yer alan maddeler şu şekilde: 

Ev sahiplerinden kiracıların oturma süreleri 3 yıla düşürülsün talebi! EVSİAD 25 maddede nedenini açıkladı!

1-) Yabancıya toprak, arsa, mülk satışı YA-SAK-LAN-MA-LI-DIR. Hemen şimdi. Bu vatanı sokakta bulmadık, savaştık. Oradan gelecek para gelmesin, gerekirse kumarhaneleri tekrar açıp turizme kazandırın!

2-) Mülteci sorununa pragmatik ve epistemolojik bir yaklaşım sergilenmeli. Çözün!

3-) Ev sahibini düşman görme algı çalışmasından ivedilikle VAZ-GE-ÇİN. Kimse Hilal-i Ahmer olmak için ev kiralamaz. Ekonomik bir beklentisi vardır, o da kabaca ev 0 ise evin satış bedelini 20 yılda amorti etmektir. Gelir seviyesi kira bedelinin unsuru DE-ĞİL-DİR. Ev sahibini bağlamaz.

4-) Köhnemiş kira kanununun ivedilikle değiştirilmesi için çalışmalara başlayın. Evin ömrü 30 sene, 20 yılda amorti etmen lazım, 10 yıl kiracı çıkaramazsın maddesi kabul edilemez. Tercihen 3 yıl en fazla 5 yıl olması gerekir.

5-) Kısa dönem sözleşme hakkı (1-2-3-4 yıl) gelmeli.

6-) Kısa dönem sözleşme hakkı ile en azından arz sıkıntısı çözülecektir. Bu sözleşme hakkı ile sözleşme imzalanır ise süre sonunda kiracı çıkmaz  ise evsahibi mahkeme ile değil, icra kanunu ile evi  bitim tarihinde boşaltma hakkına sahip olmalıdır.

7-) Kira artış oranı fonksiyonu (maksimum ( yıldan yıla (TUFE+UFE)/2, 12 aylık ortalama (TUFE+UFE)/2), + yıldan yıla (EUR+USD)/2 değişim oranı)/2 olarak güncellenmeli, bu artış oranı anayasal güvence altına alınmalıdır! Bu artış oranına kanunla müdahale edilmemelidir.

8-) Kira fiyatlarının düşmesi için yabancıya arsa mülk satışı YA-SAK-LAN-MA-LI-DIR, satış fiyatlarına tamamen değil ama biraz katkısı olur. 5 milyon TL değeri olan bir evin kirası 17.500 TL'den aşağı olmaz üstelik 24 sene!

9-) Ama o evleri 5mTL ye almadınız 1 milyon TL'ye aldınız algı yönetimini ivedilikle DUR-DU-RUN, evs ahibi o evi aldığında sermayesini dolara koymak yerine reel ekonomiye verdi. Sizlerin dolarınız doluyor da, KKM bakiyeleri doluyor taşıyor da ev sahibinin gayrimenkulü sabit mi kalacaktı?

10-) Ev bir yatırım aracı değildir algı çalışmasına son VE-RİN. Siz satın almak istediniz de size satmadılar mı? Dünyanın her yerinde gayrimenkul yatırım aracıdır, ve yatırım amaçlı talep, fiyatları ART-TIR-MAZ, müteahhit bilir.

11-) Ülkemizde Miami'de Londra'da Lisbon'da ev alıp kendi ülkesinde kirada oturan adam var ve bunu  kasıtlı yapıyorlar, bu kategori ve Range Rover Porsche ile gezen kiracıların sözleşmesi serbest olmalı.

12-) Evini satın almış kendi evine taşınamayan tahliye davasını kazandığı halde kiracı avukatlarının süreyi uzatmak için istinafta süründürdügü ev sahibinin tapulu malına erişim hakkını VE-RİN. Özel mülküne erişemiyor. Ev sahibinin birikimi bir  özel sektör yatırımıdır.

13-) 5 yıldızlı otellerde yurtdışındaki emlakları pazarlayan herkesi durdurun. Bir zahmet ülkelerine yatırım yapsınlar. Türkiye'de kazandığı sermayesini yurtdışında tutan çıkaran tüm herkes dikkatle takip edilmeli.

Ev sahiplerinden kiracıların oturma süreleri 3 yıla düşürülsün talebi! EVSİAD 25 maddede nedenini açıkladı!

14-) BDDK-bankacılık verilerinden hareketle kiracıların  banka hesapları incelenmeli ve bölgesel bazda belirlenecek bedellerin üzerinde hesabında altın, FX, mevduat, hisse senedi tutan tüm kiracıların sözleşmelerini ev sahibi feshedebilmelidir. 

15-) Bir evi olandan şu kadar, 2.sinden 3.sünden bu kadar vergi, boş tutandan şu kadar gibi zihni sinir projelerinize son VE-RİN. Biz sizin Londra'daki evlerinize, bankalarda mevduata, İsviçre'de istiflediklerinize göz koyuyor muyuz?

16-) 3 yıl kiralar artmayacak, sabit tutulacak veya yüzde 25 ile sınırlanacak mühendislik projelerine son verilmeli, en tam rekabetçi piyasa olan konut piyasası bu kanunla işlemez, arz krizi yaşatmaktan başka bir işe  yaramaz, şu kadar boş tutsan şu kadar kaybedersinci emlakçı bilmez.

17-) Duyduğumuza göre Türkiye Emlak Birliği (emlakçı değil) adı altında emlakçılar her satış ve kiralama işleminde hizmet zorunlu olsun diye dernek kuracakmış, Mecliste hanutçu kanunu peşindeymiş.

18-) Rasyonel bir ekonomide rasyonel aktör olan ev sahibi kendi malını pazarlamayı kiralamayı satmayı çok iyi bilir, bu konuda da ister danışmanlık alır ister almaz, zorunlu tutulamaz!

19-) 30 bine kira mı olurculara sesleniyoruz. Sevgili insanlar,  @ahmetmidyeci de günde 1 öğün kokoreç 10 midye yeseniz 2 kişi 750 TL hesap gelir, 30la çarpın, 22.500 TL! 2 kişi 1 öğün 30 gün, 30 bin TL kira ucuz bile!

20-) Bir haftalık otel tatilinin bazı otellerde 300 bin TL'ye çıktığı bir ülkede siz 10 bin- 20 bin-30 bin TL kiraları gerçekten yüksek mi buluyorsunuz?

21-) Özellikle @suleperincek  Hanım'a soruyoruz. Bu ülkede yerli milli ev sahibinin alacağı kiranın İngiliz'e verilen faiz kadar değeri yok mu?

22-) Özellikle Müteahhitler Birliğine seslenmek istiyoruz. Büyük şehirlerde yeni projelerde 1+1 40 metrekare yeni yapım daireler 10 milyon TL civarlarında, 2+1 12 milyon, 3+1'ler 15 milyon TL bandında iken bu evleri kime satmayı düşünüyorsunuz? Elalemin malında 3 bine oturmak varken satılabilir mi?
Suadiye'de, Alsancak'ta, Lara'da, Konyaaltı'nda deniz manzaralı evde 8 bin TL'ye,  @ahmetmidyeci de bir haftalık kokoreç parasına oturmayı? Onun hakkı yok mu?

24-) Ev sahiplerinin tapulu özel  mülkü yerine boğazdaki villalara, 7+1 bahçeli villalara yanınıza boş odalara gerçek ihtiyacı olan kiracı almayı düşündünüz mü? Özel uçaklarınızla Londra Miami Lisbon'daki evler de bir alternatif olabilir!

25-) Aldığı (alamadığı) 8binTL kira ile, @ahmetmidyeci de günde 1 öğün kokoreç yese kirası 10 gün yetecek olan ev sahibi yerine muteber iş insanlarımızın yeni projelerine bedavaya kiracı yerleştirmeyi düşündünüz mü?

Emlak Konut GYO Saraçoğlu Mahallesi'nden ev almak isteyenlere müjde! Hemen teslim 119 konut 1 Eylül'e kadar satışta!

Konut satış ve kiralama ilan platformunda yeni dönem! Sahte ilanların önüne geçilecek!

Konut yatırımı enflasyona karşı da dolara karşı da koruyor: 1,20 oranından kredi satış rekoru kırdırabilir!


Geri Dön