29 / 05 / 2024

Ev sahiplerine uyarı! Kiracının depozitosu mevduat hesabında tutulmak zorunda!

Ev sahiplerine uyarı! Kiracının depozitosu mevduat hesabında tutulmak zorunda!

Konut sahiplerinin kiracılarından aldıkları depozitoyu değer kaybına uğramaması için bankada bir mevduat hesabında tutması gerekirken pek çok kişi de "Ev sahibi depozitoyu faiziyle birlikte geri verecek mi" sorusuna yanıt arıyor? İşte detaylar...



Kiracı, ev ya da iş yeri kiralarken mülk sahibine depozito ödemesi yapıyor. Mülk sahibinin depozitoyu, kiracısına geri vermek üzere mevduat hesabında tutması gerekiyor.

Kiralanan evden ya da iş yerinden çıkılırken, mülk sahibi tarafından mülke verilen zararlar düşüldükten sonra depozitonun kalan bölümünün ya da hiç zarar verilmediyse tamamının kiracıya geri iade edilmesi gerekiyor. Fakat mal sahipleri genel olarak depozitoyu mevduat hesaplarına koymadıkları gibi iade de etmeme yoluna gidiyor.

Fakat hukukçulara göre, kiracı depozitonun değer kaybını talep edebilir, buna uymayan mülk sahipleri de icra takibi ve sair davalarla karşılaşabilir.

DEPOZİTODA YENİ GÜNDEM

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada kira bedellerinin ciddi anlamda yükselmesinin depotizo bedellerini de arttırdığı için kiracıların yüklü bir miktarda peşin parayı ev sahibine vermesi gerektiğini değinen Önder Hukuk’tan Av. Begüm Koral, merak edilen detayları Ensonhaber'e anlattı. İşte Av. Begüm Koral'ın açıklamaları...

Ev sahiplerine uyarı! Kiracının depozitosu mevduat hesabında tutulmak zorunda!


BANKA HESABINA YATIRILMASI GEREKLİ

Tabi ki bu bedelin seneler içinde enflasyonu ve değer kaybı söz konusu. Bu bedellerin banka hesabına yatırılması gerekli fakat bunu ne mülk sahipleri ne de kiracılar uyguluyor.


3 AYLIK KİRA BEDELİNİ GEÇEMEZ

Depozito, kiralananın zarar görmeyeceğine dair para veya kıymetli evrak şeklinde verilen bir güvence teminatıdır. Söz konusu bu teminat kira sözleşmesinin ilk aşamasında verilir ve kira sözleşmesi sona erdiğinde ve kira ilişkisi bittiğinde de geri alınır. Borçlar Kanunu’na göre ev ve iş yeri kiralarında depozito üç aylık kira bedelini geçemez fakat uygulamada daha çok talep eden mülk sahipleri var.

Ev sahiplerine uyarı! Kiracının depozitosu mevduat hesabında tutulmak zorunda!


DEPOZİTONUN BANKAYA YATIRILMASI GEREKİYOR

Borçlar Kanunu’nun 342. maddesine 1 Temmuz 2012 tarihinde yapılan değişiklikle depozitonun banka hesabına yatırılması zorunluluğu eklenmiştir fakat yürürlüğe girişi 8 sene ertelenmiş olup bu madde 1 Temmuz 2020 tarihinde yürürlüğe girdi. Paylaşılan detaylara göre, güvence şeklinde alınan para veya kıymetli evrak kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırmak, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo etmeli.

Fakat yaklaşık 2 senedir yürürlükte olan söz konusu bu maddeyi uygulayan ne yazık ki yok denecek kadar az. Elden ödemeler bu noktada ne yazık ki ilerleyen zamanlarda sorunlar doğuruyor. 

SADECE MEVDUAT BANKALARINA YATIRILMASI GEREKLİ

Ayrıca dikkat edilmesi gereken diğer bir önemli konut da; depozito ismi altında yatırılacak olan güvencenin sadece mevduat bankalarına yatırılması gerektiği. Zira vadeli hesap, mevduat bankaları tarafından açılabiliyor. Söz konusu ilgili hesap kiracı tarafından açılmalı, fakat kiralayanın da açılan hesapta bilhassa gösterilmesi gerekiyor.

 

DEPOZİTO İLK GÜN VERİLEN TUTARDA İADE EDİLMEK İSTENİYOR


Av. Begüm Koral açıklamasında "Bankaya yatırılmak suretiyle değer kazanan depozito enflasyona karşı bir nebze de olsa kiracıyı koruyacaktır. Aksi halde kiracının vermiş olduğu depozito bedeli enflasyon karşısında maalesef büyük değer kaybedecek ve böylelikle de taraflar arasındaki denge de bozulacak." diyerek şunları dile getirdi: "Söz konusu bu uygulamada, kiralayanın kiralananı kontrol etmesinin ardından depozitoyu iade ettikleri görülüyor. Ancak bazı kiralayanlar  kötü niyetli olarak, depozito bedelini vadeli hesaba yatırmamakta ve ilk günkü verildiği tutardaymış gibi iade etmek istemekte ve parayı da elinde tutuyor. Söz konusu bu durumun hukuken korunmayacağı açıktır. Depozito en kötü durumda bir vadeli hesaba yatırılmalı ve depozitodan düşürülebilecek olan bir hasar varsa mahsup edilerek kiracıya geri verilmelidir.

YARGITAY KARARI VAR

Nitekim söz konusu depozito iadesi Yargıtay kararlarında da açık bir şekilde ifade edilir. Mahkemece, hükme esas alınan bilirkişi raporunda, olağan kullanıma dayalı şekilde eskimiş olan boya-badana imalatının maliyetinin 2 bin Türk Lirası olduğu belirtilmiş ve bu kalem yönünden davanın kabulüne karar verilmişse de kiracı, olağan kullanımdan kaynaklanmış olan hasarlardan sorumlu değildir. Kiralanan mülkün tahliye esnasında boya ve badanasının yenileneceğine dair taraflar arasında bir anlaşma bulunduğu da ispat edilememiştir. Böyle bir durumda boya badana masrafının, olağan kullanımdan kaynaklandığı, hor kullanma sonucu oluşmadığı gözetilir, boya ve badana masrafına yönelik talebin reddi gerekirken yazılı biçimde karar verilmesi de doğru görülmemiştir."

 

Sıfır faizli 150 bin TL evlilik kredisi ödeme tarihi açıklandı!

Seat Ateca Mayıs 2024 fiyatları açıklandı! Sıfır otomobillerde şok! Ateca fiyat listesi!

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) emekliye kaybettiriyor


Geri Dön