22 / 11 / 2024
fuzul

Evde tadilat için belediyeden izin alınır mı?

Evde tadilat için belediyeden izin alınır mı?

Evde tadilat yapmak için izin alınıp alınmayacağı hususu, yapılacak tadilatın türüne ve yarattığı sonuca göre değişkenlik gösteriyor. Peki evde hangi tadilatlar için izin alınması gerekir?




Evde tadilat için belediyeden izin alınır mı?

Evde tadilat yapmak için izin alınıp alınmayacağı hususu, yapılacak tadilatın türüne ve yarattığı sonuca göre değişkenlik gösteriyor. Örneğin, dışarıdan görünen, metrekare değişikliğine yol açan ve bina taşıyıcı unsurlarını etkileyen tadilatların yapılabilmesi için belediyeden tadilat ruhsatı alınması gerekiyor.


Buna karşın boya badana, fayans ve parke döşeme, elektrik ve sıhhi tesisat değişiklikleri gibi küçük tadilatlar, eğer tamamen iç kısımda kalıyorsa ve kiriş gibi taşıyıcı unsurlara dokunmuyorsa, ruhsata tabi olmuyor.


Ancak her ihtimale karşı, tadilata başlanmadan önce belediyeye veya tadilatı yapacak olan yetkililere danışılmasında fayda bulunuyor.


Ayrıca, kat maliklerinin anagayrimenkule zarar verecek herhangi bir tadilat yapmaması gerekiyor. Bu husus, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında, madde 19'da şu şekilde açıklanıyor.


Anagayrimenkulün bakımı, korunması ve zarardan sorumluluk: 


Madde 19 – 

Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle 

korumaya mecburdurlar.


Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. 


Ancak, ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun anayapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin veya anayapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz. 


Kat maliki kendi bağımsız bölümünde anayapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz. 


Tavan, taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantılı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin ortak rızası ile anayapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir. 


Her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur.


Apartman tadilat saatleri!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön