Evi al, vizeden kurtul!
Gayrimenkul alan yabancılara oturum izni verilmesiyle ev satın alan Çinli sayısında patlama yaşayan Güney Kıbrıs haberlerinin ardından gözler bu uygulamayı yapan diğer ülkelere çevrildi. İşte ev alma şartıyla vize derdinden kurtaran o ülkeler…
Bazı Avrupa ülkeleri, sınırları içerisinde gayrimenkul satın alan yabancılara oturma iznini de beraberinde veriyor. Bu da şu anlama geliyor; Oturma iznini kapanlar, Avrupa Birliği ülkelerinde vizesiz dolaşabilir. Bu durum özellikle yabancı genç yatırımcılara cazip geliyor. Çünkü bu sayede diledikleri gibi dolaşım hakkını da ellerine geçirmiş oluyorlar. Nitekim 2012 Ağustos ve Ekim aylarında Güney Kıbrıs’tan gayrimenkul alan 600 Çinlinin büyük çoğunluğunu genç kesim oluşturuyor.
Gayrimenkul satın alma karşılığında verilen bu haklar satın alana birçok avantaj sunuyor. Yatırımcı, hem yurtdışında konut alarak yatırım yapmış oluyor hem de vizeye gerek duymadan ülkeler arasında dolaşım imkanına erişiyor.
Gayrimenkul satın alarak vize derdinden kurtaran o ülkeler…
Letonya’nın şartı 150 bin Euro’luk ev
Bir Baltık ülkesi olan Letonya, 2010 yılında kabul edilen kanunla sınırları içinden 150 bin euro değerinde ev alan yabancı yatırımcılara sunduğu olanaklarla adından söz ettiriyor. Avrupa Birliği ülkesi olan Letonya’dan belirlenen fiyat kıstasına göre ev alan yabancılar, AB üyesi ülkeler arasında dolaşım iznini de kazanmış oluyor.
2004 yılında AB üyeliğine kabul edilen Letonya, yaşadığı ekonomik sıkıntıları azaltmak için bu yola başvuran ülkelerden biri. Ülkenin hedefi, yabancı yatırımcı sayısını arttırarak ekonomide canlanma sağlamak.
İrlanda’da gayrimenkul alımında sınır 400 bin euro
Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik darboğazdan nasibini alan ülkelerden biri de İrlanda. Kuzeybatı Avrupa’da konumlu olan ülke yaşadığı ekonomik sıkıntıyı hafifletmek için yabancı yatırımcılara kapısını açma kararı verenler arasında. Ülkenin oturum izni vermek için aradığı kriter ise 400 bin euroluk bir mülk alımı yapılması.
Refah seviyesinin yüksek olduğu ülkeler listesinde üst sıralarda olan Letonya’nın Avrupa Birliği üyeliği ise 1973 yılından beri devam ediyor. Endüstri ve tarıma yönelik bir ekonomisi olan ülkeden ev alarak oturum iznini alan yabancı yatırımcılar, AB ülkelerinde vizesiz dolaşabiliyor.
Makedonya’dan 40 bin Euro’luk ev alana 1 yıl oturum izni
Makedonya ise ülkesindeki yabancı yatırımcı sayısını arttırmak için bu uygulamaya başvuran ülkeler arasında bulunuyor. Ülke 40 bin euro değerinde gayrimenkul satın alan yabancı yatırımcılara bir yıllık oturum izni veriyor. Ülke bununla da kalmıyor, 400 bin euro değerinde yatırım yapan iş adamlarına da vatandaşlık hakkı veriyor.
Durgun ekonomisinde canlılık yaratmak için uygulamayı yürürlüğe koyan Makedonya Hükümeti, böylelikle yabancı yatırımcının AB ülkelerinde serbestçe dolaşmasının da kapısını açıyor.
Portekiz’de oturum izni veriyor
Küresel krizin vurduğu bir diğer ülke olan Portekiz, AB ülkeleri arasında işsizlik oranının en yüksek olduğu üçüncü ülke. Yaşadığı krizden kurtulmak için yabancıya oturum izni vermeye karar veren Portekiz Hükümeti, en az 500 bin euro değerinde gayrimenkul satın alan yabancıya bu izni veriyor. Ayrıca ülkede en az 10 kişinin istihdamının sağlanacağı bir iş kuran yabancıya da oturum izni veriliyor.
Avrupa’nın en batı ülkesi olan Portekiz’in Avrupa Birliği’ne üyeliği ise 1986 yılında gerçekleşti. Bir AB ülkesi olarak Portekiz’den ev alınarak vizesiz dolaşım imkanına erişilebiliyor.
İspanya’da satılacak 2.5 milyon konut var
İspanyol hükümeti de krizin etkilerini silmek için yabancı yatırımcıyı ülkeye çekmenin yollarını arıyor. Bu bağlamda yabancı yatırımcıya oturum izni veren yasanın yürürlüğe girmesi bekleniyor. Buna göre, İspanya’dan 160 bin euroluk gayrimenkul satın alan yabancı oturum iznini de cebine koyacak.
Bir Akdeniz ülkesi olan İspanya’da hali hazırda satılmayı bekleyen yaklaşık 2.5 milyon konut bulunuyor. Dışarıya konut satarak iç talebini canlandırmaya çalışan İspanya’dan konut alacaklar hem yatırım yapacak hem de vizesiz seyahat hakkına kavuşabilecekler.
Güney Kıbrıs’a talep artıyor
Ağustos 2012’de yabancıların gayrimenkul alımındaki uygulamalarda düzenlemeler yaparak, satışın önünü açan Güney Kıbrıs’a olan yabancı ilgisi de gün geçtikçe artıyor. Ülkeden en az 300 bin euro değere sahip bir gayrimenkul alan yabancı oturma iznine kavuşuyor. Özellikle Çinlilerden yoğun talep gören Güney Kıbrıs’ta şu ana kadar mülk alan Çinli yabancı sayısı 600’a ulaştı.
Yunanistan’dan konut alana 5 yıl oturum izni
Ekonomik krizin en yoğun yaşandığı ülke olan Yunanistan ise 300 bin euronun üstünde bir değere sahip olan gayrimenkul alımlarında 5 yıl oturum izni verecek. İzin her 5 yılda bir ise yenilenecek. Çalışma iznini kapsamayan bu hak kapsamında vize derdi de ortadan kaldırılacak.
Şebnem BER/Emlakkulisi.com