03 / 05 / 2024

Eviniz, arsanız, yazlığınız varsa hemen bakın! Son 5 gün! Peş peşe zam da geldi!

Eviniz, arsanız, yazlığınız varsa hemen bakın! Son 5 gün! Peş peşe zam da geldi!

Emlak vergisinin ikinci taksit ödemeleri için son gün 30 Kasım 2022 olarak açıklandı. Yeniden Değerleme Oranı’nın yüzde 122,93 olarak kesinleşmesinin ardından emlak vergisi 2023 yılında yüzde 65,5 daha artacak. Emlak vergisini zamanında ödemeyenlere ise kötü haber var.



2023 yılına ilişkin birçok zammın oranını belirleyen yeniden değerleme oranına ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kesin olarak yüzde 122,93 olarak ilan edilen bu oran 2023 yılından itibaren emlak vergilerine ve çevre temizlik vergilerine yansıyacak. Ayrıca yeni gayrimenkul alım satımlarında da tapu harcı yükselmiş olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın indirim için yetki kullanıp kullanmayacağı merak ediliyor.

Emlak vergisine esas arsa ve arazi birim değerleri 4 senede bir komisyonlar tarafından belirleniyor. Ara yıllarda ise yeniden değerleme oranının yarısı oranında yükseltiliyor. Bu da emlak vergisinin yaklaşık yüzde 61,5 oranında zamlı olarak ödeneceği anlamına geliyor. Örnekle 100 lira emlak vergisi ödeyen bir gayrimenkul sahibi 2023 yılında gelecek zam sonrası yaklaşık 161,5 lira ödemek zorunda.

EMLAK VERGİSİ ÖDEMELERİ NE ZAMAN YAPILMALI?

Ev, iş yeri, arsa, tarla, bağ, bahçe, yazlık ev gibi gayrimenkulü olanlar için Emlak Vergisi ödemelerinin ikinci taksit döneminde ise son günlerdeyiz. Son ödeme tarihi 30 Kasım’da sona erecek. Geçen yıl gayrimenkul alan vatandaşların bu yıl vergisini ödemesi gerekiyor. Bu yıl satın alınan mülkün ilk emlak vergisi ödemesi ise 2023 yılında başlayacak.

 

 


Geri Dön