30 / 09 / 2024

Evler için kışı ısıtacak etnik stiller!

Evler için kışı ısıtacak etnik stiller!

Geleneksel tekstillerin güçlendirdiği kişiselleştirme hareketi, kış evlerini ısıtmak üzere hazır bekliyor: Farklı kültürlerin miraslarını bugüne taşıyan motifler yastıkların üzerinden evlere taşınıyor




Göçebe motifler: ˜Nomad" yani göçebe kelimesi yeri yurdu belli olmayan, bir yerde ikamet etmeyen, dolaşan, sürekli gezen demektir. İşte kumaş motifleri, son yıllarda tıpkı bir nomad özelliği gösteriyor ve hiç aklınıza gelmeyecek kültür buluşmaları yaratıyor. Bir İngiliz firmasının kumaş kataloğunda geleneksel çintemani motifimize ya da bir Amerikan tasarımcının kanepesinde Balkanlar"ın folklorik desenlerine rastlamak mümkün. Seri üretim ürünü olmayan ve her seferinde değişik bir desenle karşılaşma şansı sunan ikat, suzeni, batik gibi kumaşlar, görsel etkileri ve güzellikleri yüzünden tüm dünya üzerinde seyahat etme gücüne sahipler artık.

Yerel dokumalar ve peştemal: Anadolu"nun yerel dokumaları da evlerimizin yeni gözdelerinden. Kutnu, tamamen el tezgahlarında, değişik şekillerde dokunan ipekli bir dokuma türü... 60"tan fazla çeşidi olan kutnunun hakim rengi altın sarısı; kumaşa renk vermekle kalmayıp, doğal bir parlaklık sağlıyor. Kırmızı, mor, yeşil, bordo, pembe, mavi ve siyah renklerin kullanıldığı kumaşı, perdelik ve döşemelik kumaş olarak kullanabilirsiniz. Basma ise, çoğunlukla pamuk ipliği kullanarak dokunan kumaşların genel adı. Günümüzde parlak renkli, alımlı desenli olanları koltuk ve kanepelerde döşemelik kumaş olarak, özellikle pastel tonlardaki çiçekli basmalar ise mutfakta perde ve masa örtüsü olarak kullanılıyor. Özellikle açık tonların hakim olduğu mekanlara canlılık katmak için birbirinden farklı renk ve desenlerdeki basma kumaşlarıyla yastıklarınızı kaplayabilirsiz. Peştamal ise, renkli çubuklu desenli keten ya da pamuk ipliğinden dokunan el dokuması kumaşa verilen ad. İnsanlığın başlıca giyim eşyası olarak doğan peştamal, giderek hem şekil değiştirmiş hem de çeşitlenmiş. Günümüzde hamam kültürüyle özdeşleştirilen peştemali; hamamtası, zeytinyağlı sabun, lavanta keseleri gibi Türk banyo geleneğinin diğer parçalarıyla birlikte banyonuzda kullanabilirsiniz.

Kilimler: Günümüzün özel desen ve dokuları sayesinde halı ve kilimler, mobilyaların altında bir fon oluşturmaktan çok daha öte, önemli birer tasarım objesi haline geldi. Sektörde artık binlerce farklı çeşit ürün bulmak mümkün. Önümüzdeki yılların en öne çıkacak trendlerinden biri olan kilim ve eski halılar, insanların eşsiz tasarımlara duyduğu ilgiyi temel alırken, aynı zamanda onların doku ve desenlere karşı büyüyen tutkusuna da hitap ediyor. El eğirmesi yün iplikler, doğal kökboyaları ile boyanarak, el dokumasının olabilecek en yüksek işçiliğiyle zirveye çıkıyor. Halı ve kilime ruh ve boyut kazandıran doğal abrajlar ve birbiri içinde eriyen sakin renklerle tasarımların özgür çağrışımları sürüyor. Ortak hafızaların kaybolan imgelerinde bulunan detaylar, hikayeleri, yaşanmışlıkları ile bizden birer iz taşıyor ve nesilden nesile aktarılıyor.
Radikal/MELDA NARMANLI çİMEN


Geri Dön