28 / 04 / 2024

Eylül ayında en çok konut aranan ilçe Beylikdüzü oldu

Eylül ayında en çok konut aranan ilçe Beylikdüzü oldu

Eylülde konut satışları geçen senenin bu ayına göre yüzde 9.5 azalarak 102 bin 656 olurken, ocak-eylül döneminde ise 14,9 azalma ile 900 bin 74 oldu. İşte haberin ayrıntıları...



Türkiye geneline ilişkin Emlakjet'ten yapılan açıklamaya göre, eylül ayı emlak verileri bildirildi. Türkiye kapsamında ipotekli konut satışları eylülde yüzde 50,2 azalış ile 8 bin 446 oldu. Toplam içinde ipotekli satışların payı yüzde 8,2 olarak gerçekleşti.

Eylülde Türkiye genelinde ağustos ayına göre satılık ücretlerinde yüzde 4 görülürken, kiralıklarda ise yüzde 4'lük azalma oldu. Kiralık-satılık konut arama trendi eylülde satılık konut lehine oldu ve aramaların yüzde 51"i satılık, yüzde 49'u ise kiralık konut için yapıldı.

En çok konut aranan iller arasında İstanbul ilk sırada yer alırken, ilçelerde başı Beylikdüzü çekti. Beylikdüzü, ilçeler arasında konut arama sıralamasında uzun sürenin ardından yeniden zirveye oturdu. Sonrasında onu  İzmir  Buca ve  Ankara  Çankaya takip etti.

Yapılan özel araştırmada ise satılık-kiralık konut tercihleri gözlemlendi. Katılımcıların yüzde 48,4'ü, kiralık konut arayışında olduğunu kaydederken, arsa veya arazi arayanların oranı yüzde 23,3 olarak kaydedildi.

Katılımcılar, gayrimenkul satın alırken yüzde 52,5 ile en çok fiyat/yatırım getirisine dikkat ettiklerini kaydederken, yüzde 63,5  ile öncelikli olarak kendi yaşam alanını oluşturma başlığını seçti. Yatırım yapmak isteyenlerin oranı ise yüzde 30,4 oldu.

Eylül ayında en çok konut aranan ilçe Beylikdüzü oldu

Yapılan değerlendirmede şöyle bilgi verildi.; konut fiyatları maliyetler nedeniyle artıyor. Bu da fiyatların artmasına sebep oluyor. Konut satışları düşerken, alınan verilere göre satılık konut fiyatlarında yüzde 4'lük artış görülmesinde inşaat maliyetlerinde yaşanan yükseliş en önemli neden. Öte yandan bununla birlikte eylül ayındaki ankette konut satın almak isteyenlerin düşük faizli kredi kampanyası beklentisi oldukça fazla. Yetkililer son dönemde yüksek faizler nedeniyle satılık konut talebinde düşüşler olduğunu kaydederek, "Bu sıralar gündeme gelen düşük faizli konut kredisinin gayrimenkul sektöründe bir hareketlenme görülebilir. Bu durumda Şu an kredi faizlerinin yüksek olması sebebiyle satışlarda gerileme var. Ancak düşük faizli konut kredi kampanyası netleştiğinde yüksek kiralar sebebiyle yoğun talep olacağını öngörüyoruz." belirttiler.

Violet Diamond için düğmeye basıldı! Beylikdüzü'ndeki Sakaryalılar Sitesi'nin yerine 328 yeni konut geliyor! 

 


Geri Dön