12 / 05 / 2024

‘EYT’de emekli sayısı Mart'ta yarıya düşebilir’ iddiası!

‘EYT’de emekli sayısı Mart'ta yarıya düşebilir’ iddiası!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kanun teklifindeki ‘kademelendirme’ vurgusunun, Mart ayında EYT emekli sayısını, daha önce açıklanan 2,2 milyonun yarısına düşürme olasılığını da gündeme getirdiği iddia edildi. Peki nasıl mı? İşte ayrıntılar...



Rakamlara bakıldığında, en düşük emekli maaşı ocak ayından sonra 5 bin 500 liraya yükseltilirken ortalama emekli aylığı yüzde 30'luk son zammın ardından 9-10 bin TL'ye yükselmiş oldu.

‘EYT’de emekli sayısı Mart ta yarıya düşebilir’ iddiası!

Buna göre EYT kapsamında mart ayında emekli olacakların sayısı en iyi ihtimalle 1,5-1,6 milyon kişi olacak.

Diğer yandan memurların emeklilik sonrası çalışma hakkı bulunmadığı için tamamının hemen başvuru yapmayabileceği dikkate alındığında, bu senenin bütçesini etkileyecek EYT emeklisi sayısı 1,1-1,2 milyon kişi aralığına yani başlangıçta ifade edilen rakamın yaklaşık yarısına düşmüş olacak.

Öte taraftan, dün açıklanan EYT yasa teklifinin ardından kademe tablosuna göre plan bütçe komisyonunda değişiklik olmazsa 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında kademeli prim gün şartının yerine gelmesi beklenecek. Buna göre, örneğin 1996-1998 arasında sigorta başlangıcı olanlar 5825-5975 gün arasında değişen prim gün sayısının dolmasını bekleyecekler.

Ayrıca 1985 ile 1995 seneleri arasında sigorta girişi olanlar ise 5 bin 75 ile 5 bin 825 gün arasında değişen prim şartına bağlı olacak.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön