EYT'de kıdem tazminatı gelişmesi! Kod 8 detayına dikkat
EYT'de flaş gelişme. SGK Uzmanı Emin Yılmaz, EYT’deki kademeli prim günü uygulaması, teşvik için 10 gün detayı ve kod 8 hakkında konuştu. İşte tüm detaylar...
"EMEKLİLİK İÇİN KOD 8 İLE ÇIKIŞ YAPILMALI"
Yılmaz, EYT'lilerin emekli olabilmeleri için mutlaka işten çıkışlarının verilmesi gerektiğine dikkati çekerek, “İşten çıkışın da kod 8 dediğimiz emeklilik çıkışı ile yapması lazım. SGK'ya da bu kod ile bildirim yapılması gerekiyor. Daha sonra da EYT üzerinden emeklilik talebinde bulunabiliyor. Çalışırken emeklilik başvurusunu yapamazsınız. Buna mevzuatımız ve içinde bulunduğumuz sistem müsaade etmiyor. Bu sebepten dolayı önce kod 8 ile çıkış olacak, sonrasında da çalışan personel emekli olabilmek için SGK’ya ilgili yazısı işveren tarafından iletilecek” bilgisini verdi.
"KIDEM TAZMİNATI YANABİLİR"
İşveren kıdem tazminatını bir yıl çalışmak kaydı ile çalışılan yıl itibarıyla her yıla bir brüt maaş şeklinde eklentileri de mevcutsa bunları ekleyerek emekli olacak kişiye vereceğini belirten Yılmaz, “Maaş artı, nakit olarak verilen yemek parası, yol parası, primler şeklinde hepsi toplanıyor. Çalışan kaç yıl çalıştıysa bununla çarpıp kıdem tazminatını alabiliyor. Bu nedenle kod 8 önemli.
Eğer kod 8 yerine farklı bir kod ile çıkış verilirse buradaki kıdem tazminatının yolunu kapatmış olabilirsiniz. Fakat emeklilik ile ilgili farklı bir kod ile çıkışı verseler bile her şekilde yine de emekli olunabilir ve kıdem tazminatı alınabilir. Burada önemli olan süre ve minimum prim günüdür. SSK’lılar için 5 bin ile 5 bin 975, Bağ-Kur'da zaten kıdem tazminatı yok, emekli sandığında da ikramiye adı altında kıdem tazminatına benzer bir ödenek veriliyor” dedi.
TEŞVİK İÇİN 10 GÜN UYARISI
EYT yasasının 4 maddeden oluştuğunu ifade eden Yılmaz, “Maddelerin birin de EYT üzerinden emekli olanlarla ilgili bir detay mevcut. İşverenlere emekli olanların sonrasında da aynı iş yerinde çalışmak kaydı ile yüze 5'lik teşvik geldi. Burada işçiden 7,5; işverenden ise 24,5’luk bir prim kesiliyor. İşverenin sırtındaki yükü alabilmek için yasa koyucu yüzde 5’lik bir teşvik vermiş oldu. Yüzde 5’lik teşviğin parasal karşılığı da 500 liradır.
Bu teşvikten yararlanmak isteyen işçi ve işverenin emeklilik sonrası 10 gün içinde iş girişi yapması gerekiyor. İş sözleşmesini yeniden imzalaması gerekiyor. Yasada dikkat çeken en önemli detaylardan biri de buydu. İşveren 10 günlük süreyi kaçırırsa yüzde 5’lik teşvikten faydalanamaz” ifadelerini kullandı.
İNTİBAK DÜZENLEMESİ GELİR Mİ?
2000 yılı öncesinde ‘intibak’ verildiğini hatırlatan Yılmaz, sosyal medyada gündem olan söylenti ile ilgili şu bilgileri verdi:
“İntibakın kelime anlamı; enflasyonist ortamlarda verilen emekli maaşlarının değer kaybetmesidir. Dolayısı ile intibak ile buradaki maaşların reel fiyata yükseltmedir. Şu anda böyle talepler mevcut ama bizim taban aylığımız 5 bin 500 liraya yeni yükseldi. İlerleyen günlerde belki intibak yasası gelebilir ama şu an için ben biraz uzak görüyorum."