15 / 05 / 2024

EYT’de prime takılanlar için iki önemli değişiklik! TBMM gündeminde!

EYT’de prime takılanlar için iki önemli değişiklik! TBMM gündeminde!

Yaşanan deprem sebebiyle şu anlık gündemde yer almayan EYT kanun düzenlemesi, şubat ayı sona ermeden TBMM'de görüşülmesi için hazırlık yapılıyor. Vatandaşlar kademeli prim şartına yönelik değişiklik yapılıp yapılmayacağını sorguluyor. İşte detaylar!



Kahramanmaraş ve Hatay merkezli yaşanan depremler 11 kentte ağır yıkımlara neden oldu. Depremden dolayı da emeklilikte yaşa takılanlar için hazırlanan kanun düzenlemesi, ertelendi. Sabah Gazetesi'nden Faruk Erdem'in kaleme aldığı habere göre, EYT düzenlemesi iki kritik değişiklikle önümüzdeki günlerde TBMM’nin yeniden gündemine gelecek.

EYT GÖRÜŞMESİ AY SONUNDA MECLİS'TE!

Geçtiğimiz hafta toplanacağı düşünülen TBMM Genel Kurulu, milletvekillerinin deprem bölgesinde olmasından dolayı tüm partilerin ortak kararı ile 28 Şubat 2023 Salı günü bir araya gelecek. TBMM Genel Kurulu'nun öncelikli olarak EYT düzenlemesini görüşülmesi öngörülüyor.

Yürürlük maddeleri ile dört maddeden meydana gelen EYT yasası komisyonda değiştirilmeden kabul edilmişti. Ama Genel Kurul'da bazı değişikliklerin olabileceği noktasında beklentiler yer alıyor. İki kritik değişiklikten biri olan EYT'li SSK'lı vatandaşlar için kademeli prim şartının 5 bin güne indirilmesi var. Daha önce komisyondan geçen EYT düzenlemesinde de 'mevzuata' göre emeklilik şartı getirilmişti.

Yine Genel Kurul'a gelecek EYT düzenlemesinde kısmi emeklilik için de yaş şartının 8 Eylül 1999 öncesinde olduğu gibi kadınlarda 50 erkeklerde 55 olması istenmektedir.

EYT DÜZENLEMESİNDE İKİ KRİTİK DEĞİŞİKLİK

Daha önce yapılan açıklamada 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi bulunanlar, yaş şartına bakmadan prim günü ve sigortalılık süresini doldurdukları zaman emeklilik hakkı elde edecekler. Diğer yandan EYT'liyken depremde vefat edenlerin ailelerine de bu hakkı aileleri tarafından da kullanılabilecek.

EYT'de yasalara göre, emeklilik işlemlerinin başlatıldığı aydan sonraki ay başından itibaren maaş hesabı yapılacağı belirtiliyor. Mart ayında yapılacak bir başvuru sonunda ilk maaşlar 1 Nisan'dan itibaren hesaplanmaya başlanacak. Mart ayında başvuran EYT'liler emeklilik hakkı kazanacakları için nisan ayında ödenecek Ramazan Bayramı ikramiyelerini de alabilecekler. Emeklilere ödenecek ikramiyelerin bu sene artırılması da bekleniyor.

Şehir Hastanesi kesenin ağızını açtı! 16 bin TL ile çalışacak personel aranıyor! Üstelik alımlar KPSS’siz olacak!

Gram altın mı yoksa dolar mı alınmalı? İslam Memiş en karlı yatırım aracını açıkladı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön