01 / 07 / 2024

EYT'de sona yaklaşılırken emeklililere hayat kurtaran tavsiyeler geldi!

EYT'de sona yaklaşılırken emeklililere hayat kurtaran tavsiyeler geldi!

Milyonlarca sigortalı EYT düzenlemesine odaklanmış vaziyette. Bunun yanısıra  düzenleme çıkmadan evvel emekli olmayı planlayanlar da var. İşte bu özel dönemde kafalarda bir çok soru bulunuyor.



Aralıkta Meclis’e gelecek düzenleme milyonları heyecanlandırırken prim gün eksiği olanlar veya sigortalılık süresi dolmayanlar farklı çareler aramaya başladı. Hatta 8 Eylül 1999’dan önce çalıştığı halde sigortası yapılmayanlar veya bu tarihten sonra başlatılanlar var. Bu kapsamda sigortalının imdadına ‘borçlanma’, ‘hizmet tespit davası’ gibi seçenekler yetişiyor. Sigortalıların doğum, askerlik, staj ve yurtdışı borçlanması yoluyla esik günlerini tamamlama imkanları bulunuyor. Doğum borçlanmasıyla 2160 gün, askerlik borçlanmasıyla 540 güne kadar ek prim kazanmak mümkün.

YÜKSEK MAAŞ İÇİN HANGİ DÖNEM? 

EYT de sona yaklaşılırken emeklililere hayat kurtaran tavsiyeler geldi!

EYT düzenlemesine girenler emeklilik dilekçesini mecburen yılbaşından sonra verecek. Ancak normal şartlarda bu yıl emekli olacaklar kasım, aralık ve ocak hesabı yapmalı. SSK’lı ve Bağkur’lu sigortalılardan emeklilik dilekçesini 31 Aralık’tan önce verenlerin aylıkları hesaplanırken bu yılın ocak ve temmuz aylarında yapılan zamlar dikkate alınacak. Yılbaşına kadar dilekçe verip maaş bağlatan yeni emekli Ocak 2023’te de tüm emeklilere yapılacak zamdan yararlanacak. Son 2 ayda aylık enflasyon yüzde 3 civarı artarsa yılbaşı zammı yüzde 16-20 arasında değişebilecek. Bir başka deyişle örneğin; aralıkta emekli olanlar yüzde 78.60 enflasyon zammına ek yüzde 20 civarı ocak zammını da maaşına ekletmiş olacak. Bunu yüzde 100’lük bir maaş artışı gibi düşünebiliriz. Yani 31 Aralık öncesi emeklilik avantajlı. Memurlar için ise bu sürenin sınırı 15 Ocak.

KIDEM TAZMİNATI DA YATACAK 

EYT yasası çıktıktan sonra emekliliği uzayanlara yeni kapı açılacak. Yapılan açıklamalara göre ilk etapta 1.5 milyon kişinin emekli olacağı öngörülüyor. Çalışmaya devam edenler EYT hakkıyla emekli olduklarında emekli maaşına ek olarak yılların birikimi olan kıdem tazminatlarına da kavuşacaklar. Bu tazminatlar da ocak itibarıyla yüzde 20-40 arasında artacak. Net artış oranı memur maaşı ve asgari ücret artışıyla ortaya çıkacak. Şu anda asgari ücretle çalışanlara 1 yıl için net 6 bin 422 lira, 16 bin lira ve üstü maaş alanlara ise 1 yıl için 15 bin 255 lira tazminat ödeniyor. EYT düzenlemesiyle emekli olan bir vatandaş, aynı veya farklı bir işyerinde yeniden çalışmaya başlarsa, ikinci tazminat hakkını da kazanıyor.

EDİTÖR NOTU: Bu haber 21 Kasım 2022 tarihinde saat 19.324'de yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18.60 Türk Lirası, euro 19,23 Türk Lirası, altının gramı ise bin 46 Türk Lirası değerinde.

İslam Memiş gram altının 1100 lira olacağı tarihi açıkladı!

Selçuk Geçer dolarda büyük kırılma için tarih verdi!

Asgari ücret için bu kez patronlar teklif verdi! İşte masadaki son rakam!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön