19 / 07 / 2024

EYT’de yaş indirimi mi geliyor? Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor

EYT’de yaş indirimi mi geliyor? Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor

Yeni yılın yaklaşması ile birlikte çözüm için aralık ayının işaret edildiği EYT ile ilgili tüm detaylar ortaya çıkmaya başladı. Gazete Vatan’dan Mert Nayır ise konu ile ilgili tüm detayları yazdı. İşte ayrıntılar…




EYT MODELLERİ

Nayır’ın konu ile ilgili olan yazısının devamı ise şu şekilde:

“Tüm verilerde EYT’li kişilerin, Almanya modeline de karşı olduğu, Hollanda modeline de karşı bulunduğu, Finlandiya modeline de karşı olduğu gayet belli. Sosyal medyada yer alan erkeklerde 9000 prim günü, kadınlarda ise 7200 prim günü şartı modelleri de kesin çözüm şeklinde olmayacak modellerden bir tanesi. Hatta bu model birde emeklilikte prim gününe takılan kişileri doğuracağından yaklaşılmıyor.

Kadın kişilerde 50 yaş, erkek kişilerde 55 yaş modelleri de EYT’ye EYT getirmenin yan formülü olduğundan pozitif karşılanmıyor. Maaşlar düşürülerek maaşların bağlanması da mevcut ekonomik kriterler altında kimseyi memnun kılacak bir uygulama değil. E peki geriye ne kaldı? İşte mutlu sonun tarifi;

Yaştan indirim ya da kanunun kısmen iptali! Emeklilikte yaşa takılan kişilere her geçen sene yenileri eklendiği gibi, her ay azalma da meydana geliyor. Çünkü yaşını bekleyen EYT’lilerin nerede ise 1990 yılı tarihinden önce sigortalı olanların hepsi emekli olmuş şekilde. Mağdur kişilerin çoğunluğu 1990 ve 1999 yılları arasında sigorta girişi bulunanlar.

Bu kişilerin de mevcut tabloya göre emeklilik kriterleri erkeklerde 50’den, kadınlarda ise 47’den başlamakta. Üzerinde durulan tablo verilerine göre de bu durumda olanların yaşları da 45 – 55 düzeyinde. Tablo üzerinden üçer sene yaş indirimi yapıldığında yaş mağduru kişilerin büyük bir bölümü emekliliğe hak kazanmış durumda bulunacak. Bu durum kamu maliyesi açısından en az zarar ile en fazla verimin alınmış olması şeklinde değerlendiriliyor.

En çok istenen ve beklenen alternatifse yaş kanunun kısmen iptalinin uygulanması. Yani mevcut kanunun 08/09/1999 gününden önce sigortalı olanları kapsamaması şeklinde düzenleme yapılması.

Tüm bunların yanında 08/09/1999 yılından öncekileri içine almayacak şeklinde bir düzenleme yapılır ise kanunun çıkış tarihinden önce emekli olmuş EYT’li kişilerin de hak kaybına uğramış olduğu kabul edilmiş sayılacak.

Bakanlıksa emekli olmuş EYT’li kişilerde ayrıca uğraşmak istemiyor fakat sürecin yargıya intikal etmemesi için emekli olan EYT’li kişilerin maaşlarında bir düzenleme yapılması söz konusu.

EYT’de yaş indirimi mi geliyor? Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor

Bunları yapanlar TOKİ Sosyal Konut kurasına katılamayacak! Öğrenmeden başvurmayın

Doğal gaz faturasına yüzde 80 destek! 100 liralık faturanın 20 lirasını vatandaş ödeyecek

Dolar 11 gün sonra o rakama ulaşacak! Dolar kuru patlayacak

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön