07 / 05 / 2024

EYT'de yaş sınırı karmaşası! 47-48-49-50 yaşa emeklilikte kademe uygulaması

EYT'de yaş sınırı karmaşası! 47-48-49-50 yaşa emeklilikte kademe uygulaması

TBMM’nin açılmasının ardından EYT konusu yeniden gündeme geldi. Yıl ve prim gününü dolduran sigortalı çalışanlar yıl şartını dolduramadığı için emekli olamamaktaydı. Düzenleme üzerinde teknik çalışmalar devam ederken, alt sınırın ortaya atılması kafaları karıştırdı. İşte tüm detaylar...



18 YAŞ ALTINI KAPSARSA...
Staj döneminde sigorta yapılsa da 18 yaşın altı emeklilik hesabında önem kazanıyor. Emeklilik tarihi hesaplanırken; prim, yaş ve yıl şartı öne çıkıyor. Kadınlarda 20, erkeklerde ise 25 yıl şartı bulunuyor. Bu hesaplama çalışanın 18 yaşın doldurduğu tarihten itibaren hesaplanıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bu konuda çalışma yaptıklarını duyurmuştu. 18 yaş altındaki kişilerin sigorta başlangıcı EYT kapsamına alınırsa; 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan kişiler de EYT ile emekli olabilecek.

YIL VE PRİM ŞARTLARI NE OLACAK?
Ancak burada teknik bir detay öne çıkıyor. 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta sistemine dahil olunsa bile herkesin EYT’li olması mümkün olmayacak. Prim ve yıl şartları geçerli olacak. Öne çıkan formüle göre; işe giriş tarihine göre 5000 ile 5975 gün sigortalı olarak çalışmak gerekecek. Prim günü 5000 altında kalan kişiler, primlerini tamamladıkları takdirde emekli olabilecek.

3600 günden kısmi emekli olmak için ise erkeklerde 60, kadınlarda 58 yaş şartı bulunuyor. 3600 günden emekliliğin EYT kapsamına alınıp alınmayacağı bilinmiyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön