EYT'liler dikkat! Emekli olan herkes tazminat alacak mı? Prim günü ne kadar olacak? Hemen bakın!
Emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin düzenleme ile beraber ilk aşamada 1.5 milyon kişinin emekli olup tazminatını alma hakkı elde etmesi öngörülüyor. Peki EYT düzenlemesinde son durum ne? İşte EYT düzenlemesi ile ilgili son dakika ayrıntıları...
Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre; düzenlemeden faydalanarak emekli olan herkes kıdem tazminatı alma hakkına sahip olup, içeride biriken ücretlerini de alarak işten ayrılabilecek. Kıdem tazminatı konusunda işverene vadeye bölünmesi gibi kolaylıkların sunulması da gündemde.
İşveren kalifiye personeli emekli olsa da tekrar işe alabilecek. Emekli olup çalışanların maaşları azalmayacak.
EYT düzenlemesi çerçevesinde emekli olan herkes kıdem tazminatı alabilecek mi?
Emekli olmak isteyenlerin öncelikle çalıştığı işten istifa etmesi gerekli. Emekliliğe bağlı istifa eden herkes kıdem tazminatı hakkına sahip. Ayrıca biriken ücretleri varsa yıllık izin gibi haklarını da alarak işten çıkabiliyorlar. Kıdem tazminatına hak kazanmak için aynı işyerinde en az bir sene çalışma şartı bulunuyor.
Emekli olup çalışmaya devam edenler kıdem tazminatı alabilir mi?
Emeklilik sebebiyle tazminatını alıp ayrılan kıdem hakkını sıfırlıyor. Yeniden aynı iş yerinde çalışan için yeni bir çalışma dönemine geçiliyor. Emekli olduğu tarihte kıdemi ödendiği için sıfırlanmış oluyor. Fakat kıdem tazminatını almadan emekli olup çalışanlar ayrılırken tazminatlarını alabiliyor.
Asgari ücretin üstünün elden verilmesi kıdem tazminatını düşürüyor mu?
Emekli aylığını, kıdemi yükseltmenin seçeneği ortalama kazancın fazla olması. Prime esas kazanç ne kadar yüksekse emekli aylığı o kadar artar. Ücretlerin asgari ücret kadarını banka yoluyla, üzerini elden alan çalışanın hem emekli aylığı hem de kıdem tazminatı yüksek olmaz.
EYT ile emekli olan çalışmaya devam edebilir mi?
İşveren, emekli olan personelini bir sonraki ayın başı itibariyle sigortalı şekilde işe alabiliyor. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerin maaşlarında düşüş olmaz. Fakat burada işverenin giriş ve çıkış kodlarına dikkat etmesi en önemli noktalardan. İş dünyası kıdem tazminatları konusunda kolaylık sağlanması konusundaki taleplerini hükümete yazılı şekilde iletti. Tazminatların vadeye bölünmesi gibi kolaylıklar sunulması gündemde.
Kıdem tazminatı yeni yılda yüzde kaç yükselecek?
Kıdem tazminatı her sene Ocak ve Temmuz aylarında hesaplanıyor. Enflasyon farkı da bu hesaba dahil ediliyor. Son brüt maaş hesabındaki kazancın yanı sıra sene içinde ödenen tüm nakit paralara da bakılıyor. Brüt son ücret üzerinden ödeme gerçekleştirilirken ücret dışındaki gıda, yol, eğitim, yakacak, unvan tazminatı, yıpranma tazminatı, nitelik zammı gibi yan ödemeler de hesap kapsamında oluyor.
Asgari ücrete yüzde 40 ya da yüzde 50 zam yapılması halinde kıdem tazminatı da aynı oranda yükselebilir.
EYT'de gerekli prim günü ne kadar?
8 Eylül 1999 tarihine kadar normal emeklilikte yaş şartı yoktu. Daha sonra yapılan düzenlemeyle kademeli yaş şartı getirildi SSK'lıların prim günleri de kademeli olarak 5975'e yükseltildi.
Beklenti 8 Eylül 1999 öncesindeki "SSK'lılarda; kadınlar 20, erkekler 25 yıl sigortalılık, 5000 prim günüyle emeklilik" yönünde.
Bu yönde hazırlanırsa SSK'lılar için normal emeklilikte 5000, kısmi emeklilikte 3600 günü tamamlamak yeterli sayılacak. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı için ise kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 prim gününün doldurulması gerekli olacak.
Her ay 1250 TL'lik destek hesaplara yatacak! İşte Aile Destek Paketi başvuru ve ödeme tarihleri...
Vergi, harç ve cezalara indirim müjdesi! Resmen Meclis'e sunuldu! Yarı yarıya indirim geliyor...